Вучич обяви победа на изборите в Сърбия, опозицията ще оспорва резултатите (ОБНОВЕНА) Снимка: © Getty Images

Сръбският президент Александър Вучич обяви победа на извънредните парламентарни избори в страната в неделя.

"Това е абсолютна победа, заради която съм много щастлив", заяви Вучич в обръщение към избирателите.

Неговата партия управлява страната от 2012 година насам, като от 14-те последни парламентарни вота - 12 са били предсрочни.

По данни на Републиканската избирателна комисия при обработени над 60% от протоколите след гласуването, коалицията “Александър Вучич - Сърбия не трябва да спира” печели 47,09 на сто от гласовете.

За основния опонент на управляващите - "Сърбия против насилието" са гласували 23.05%. Опозиционната формация възникна като политически отговор на управлението на Вучич. Убийствата на ученици в два последователни дни през месец май, завършили с общо 19 жертви, доведоха не само до най-масовите протести в страната, но и до политически проект.

Трети са социалистите на досегашния външен министър Ивица Дачич, които през последните години са основен партньор на управляващите, със 6,64 на сто.

Данни от екзит пол показват, че при над 97% обработена извадка социолозите от CeSID/IPSOS за управляващите вота си са дали 46,3%, което би им осигурило 128 мандата в 250-местния парламент.

Втора по резултат е коалицията “Сърбия против насилието” с 23,6 на сто или 65 мандата.

След тях са социалистите с 6,6 или 18 мандата.

Първите резултати сочат, че общо 10 формации ще влязат в 250-местния парламент при избирателна активност от около 60 на сто.

Мариника Тепич, един от лидерите на опозицията, обяви, че "Сърбия против насилието" ще оспорва резултатите от вота и че по техни данни те печелят най-малко 26 на сто от гласовете.

Заради съмненията в манипулацията на изборните резултатите за понеделник вечер се организира протест в Белград.

"С автобуси, бусове и коли бяха докарани хора, които не живеят в Белград, някои дори за първи път идваха тук, за да гласуват в Белград. Това, което се случил в цяла Сърбия не можем да приемем като резултат от демократични и честни избори", заяви на брифинг другият лидер на движението Мирослав Алексич.

В изборния ден се появи информация, че с автобуси от Република Сръбска са били докарвани хора, които да гласуват в столицата.

Според властите в Белград обаче нарушение няма, защото те са се събирали в зала "Арена" където няма избирателни секции. За множество нарушения по време на изборния ден съобщиха и други наблюдатели на вота.

Изборите, в които сръбският президент не излиза от хладилника, но все пак е навсякъде

Освен за парламент, в неделя сърбите гласуваха и на местни избори в над 65 общини, а основната битка беше тази за столицата Белград.

Въпреки че управляващите обявиха победа и там, от "Сърбия против насилието" смятат, че каузата им все още не е изгубена, тъй като разликата между двете листи засега е около 3%.

По закон Белград е единственият град в страната, където кметът не се избира пряко, а след вътрешни избори сред членовете на общинския съвет.

Засега управлящите печелят 48, а опозицията - 43 от общо 110 мандата там.

Сред изненадите на тези избори е д-р Бранимир Несторович, чиято формация успява да премине 3-процентната бариера. Водачът ѝ е популярен основно с това, че по време на пандемията се противопоставяше на официално въведените мерки, въпреки че беше част от националния кризисен щаб.

През февруари 2020 на пресконференция в президентството той заяви: “Не мога да повярвам, че народ, преживял санкции, бомбардировки и какво ли още не, ще се уплаши от най-смешния вирус в историята на човечеството, който съществува във Фейсбук.”

Познат е още и с тезата си, че хората са със светли очи са потомци на извънземни, които са били в контакт с жени на Земята.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" разреши частна детска болница, докато държавата още не може да построи своя

Новината провокира възмущение на Обществения съвет за Национална детска болница

17:04 - 30.04.2024
Важно днес

Нетаняху обяви, че Израел ще нахлуе в Рафах - със или без сделка за заложниците

В Кайро се проведе нов кръг преговори за прекратяване на огъня

16:55 - 30.04.2024
Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024