С дипломи от Оксфорд и Станфорд и състояние от 760 млн. паунда, Сунак ще е новият британски премиер Снимка: © Getty Images

Риши Сунак ще бъде новият министър-председател на Великобритания, след като спечели надпреварата за лидер на Консервативната партия. Той ще стане и първият премиер на страната от индийски произход.

Роден през 1980 г. в Саутхемптън, Сунак е завършил "Философия, политика и икономика" в Оксфордския университет, като прави и магистратура по бизнес администрация в Станфорд.

Между 2001 и 2004 г. той работи като анализатор в Goldman Sachs, по-късно работи в няколко инвестиционни фонда - включително в Catamaran Ventures, чийто собственик е неговият тъст. Сунак влиза в политиката през 2014 г. като депутат от избирателния район на бившия председател на Консервативната партия Уилям Хейг.

През 2019 г. става главен секретар на Министерството на финансите под Саджид Джавид в първия кабинет на Борис Джонсън, а малко след предсрочните избори през декември 2019 г., когато Джавид беше принуден да напусне заради разногласия с главния "стратег" на Джонсън Доминик Къмингс, Риши Сунак пое и цялото управление на Хазната.

Той подаде оставка през лятото на 2022 г., като сложи началото на серия от събития, довели до окончателната оставка на Джонсън.

Риши Сунак е избран за лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания

Сунак вече беше събрал подкрепата на 190 от 357 депутати от парламентарната си група, т.е. повече от половината консерватори в Камарата на общините.

Неговият конкурент Пени Мордънт трябваше да спечели поне 100 гласа, за да може да се включи в бюлетината за евентуален пряк избор от членовете на партията, но малко преди 16 ч. българско време тя обяви, че се оттегля от надпреварата. Според Sky News тя е останала с десет гласа под изисквания минимум.

Това означава, че 42-годишният бивш финансов министър ще получи мандат от крал Чарлз III за съставяне на нов кабинет след оставката на Лиз Тръс.

Сунак вече участваше в един неуспешен опит да спечели властта - но членовете на Консервативната партия предпочетоха Тръс пред него, само за да останат без лидер и с финансова криза след рекордно късия ѝ 45-дневен мандат.

Борис Джонсън също вече си направи отвод, след като част от депутатите в собствената му партия заплашиха да подадат оставка и да предизвикат предсрочни избори, ако той се опита да се върне.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Седмокласниците се явяват на изпит по български език и литература

Те ще пишат по Вариант 1 на националното външно оценяване

07:46 - 19.06.2024
Важно днес

Първото заседание на 50-ото НС: "Време е да върнем здравия разум"

Депутатите трябва да изберат председател на парламента

07:18 - 19.06.2024
Важно днес

ДАНС привиква майката на Даная и Кремена Кунева заради позициите им за частната детска болница

По сигнал на частния инвеститор в ДАНС бяха привикани и адв. Мария Шаркова и Надежда Цекулова

22:42 - 18.06.2024