С дипломи от Оксфорд и Станфорд и състояние от 760 млн. паунда, Сунак ще е новият британски премиер Снимка: © Getty Images

Риши Сунак ще бъде новият министър-председател на Великобритания, след като спечели надпреварата за лидер на Консервативната партия. Той ще стане и първият премиер на страната от индийски произход.

Роден през 1980 г. в Саутхемптън, Сунак е завършил "Философия, политика и икономика" в Оксфордския университет, като прави и магистратура по бизнес администрация в Станфорд.

Между 2001 и 2004 г. той работи като анализатор в Goldman Sachs, по-късно работи в няколко инвестиционни фонда - включително в Catamaran Ventures, чийто собственик е неговият тъст. Сунак влиза в политиката през 2014 г. като депутат от избирателния район на бившия председател на Консервативната партия Уилям Хейг.

През 2019 г. става главен секретар на Министерството на финансите под Саджид Джавид в първия кабинет на Борис Джонсън, а малко след предсрочните избори през декември 2019 г., когато Джавид беше принуден да напусне заради разногласия с главния "стратег" на Джонсън Доминик Къмингс, Риши Сунак пое и цялото управление на Хазната.

Той подаде оставка през лятото на 2022 г., като сложи началото на серия от събития, довели до окончателната оставка на Джонсън.

Риши Сунак е избран за лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания

Сунак вече беше събрал подкрепата на 190 от 357 депутати от парламентарната си група, т.е. повече от половината консерватори в Камарата на общините.

Неговият конкурент Пени Мордънт трябваше да спечели поне 100 гласа, за да може да се включи в бюлетината за евентуален пряк избор от членовете на партията, но малко преди 16 ч. българско време тя обяви, че се оттегля от надпреварата. Според Sky News тя е останала с десет гласа под изисквания минимум.

Това означава, че 42-годишният бивш финансов министър ще получи мандат от крал Чарлз III за съставяне на нов кабинет след оставката на Лиз Тръс.

Сунак вече участваше в един неуспешен опит да спечели властта - но членовете на Консервативната партия предпочетоха Тръс пред него, само за да останат без лидер и с финансова криза след рекордно късия ѝ 45-дневен мандат.

Борис Джонсън също вече си направи отвод, след като част от депутатите в собствената му партия заплашиха да подадат оставка и да предизвикат предсрочни избори, ако той се опита да се върне.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024