Рийз Уидърспун заложи на историите за жени и стана най-богатата актриса Снимка: © Getty Images

Решението на Рийз Уидърспун да заложи на себе си и на историите за жени се отплаща – тя вече е с богатство от 400 милиона долара и според Forbes е най-богатата актриса в света.

В началото на миналата седмица 45-годишната Уидърспун продаде мажоритарния дял от продуцентската си компания „Hello Sunshine“ на фирма, която е част от известната американска корпорация Blackstone.

Според няколко източници – сделката се оценява на 900 млн. долара, а цената е толкова висока заради популярните продукции на „Hello Sunghine“ като „Big Little Lies“, „The Morning Show“ и „Little Fires Everywhere“, както и заради обещаващия списък от бъдещи филми по адаптация на известни книги.

Рийз Уидърспун заложи на историите за жени и стана най-богатата актриса

Новата компания ще се управлява от бившите директори в Disney Кевин Майер и Том Стагс. Те закупиха дяловете и на инвеститори като AT&T, както и част от акциите на Уидърспун. Актрисата запазва най-малко 18% от тях и ще вземе за себе си малко над 120 млн. долара от споразумението след облагане с данъци. До момента тя притежаваше 40% дял в „Hello Sunshine“.

В разгара на движението #MeToo и увеличаващите се призиви за равенство между половете в шоубизнеса, актрисата остана разочарована от ролите, които ѝ се предлагаха, и от недостига на достатъчно силни истории в Холивуд, които да представят силата на жените. Затова през 2012 тя основа „Pacific Standard“ – компания, продуцирала филмите „Wild“ и „Gone Girl“.

Четири години по-късно усилията ѝ се пренасочиха към „Hello Sunshine“. Американката съоснова продуцентската къща заедно със Сет Родски, а предишната ѝ компания стана част от новата. Целта ѝ бе да представя повече истории за жени под формата на филми и сериали.

В компанията попадна и известният „Книжен клуб на Рийз“, който има над 2 милиона последователи в Instagram. Всеки месец Уидърспун избира различна книга, която обича и чиято централна фигура е жена. Често тя се превръща в основа за бъдещи продукции на компанията. 42 от 50-те избора попадат в списъка с бестселъри на The New York Times, което означава, че потенциалните филмови адаптации вече имат основна аудитория.

„Книжен клуб на Рийз" - Рийз Уидърспун

„Hello Sunshine“ също така имаше собствена „филмова лаборатория“, в която Рийз обучаваше 20 момичета на възраст от 13 до 18 г. как да станат продуцентки.

Компанията има няколко подкаста, а от юли 2018 – и собствено ток шоу „Shine On with Reese“ по DirecTV, чиято водеща е самата актриса. В него гостуват известни жени, които разкриват тайната на успехите си.

Проектът на Уидърспун се увенча с такъв успех, че тя дори изслушваше оферти от Apple за „Hello Sunshine“. В крайна сметка обаче продаде компанията на Blackstone.

„Стартирах тази компания, за да променя начина, по който всички жени са представяни в медиите. През последните години наблюдавахме как нашата мисия се развиваше чрез книги, телевизия, филми и социални мрежи. Правим голяма крачка чрез новото ни партьорство, което ни позволява да разкажем още повече забавни, вдъхновяващи и красиви истории за живота на жените по целия свят", написа 45-годишната актриса при обявяване на споразумението.

„Hello Sunshine“ има няколко проекта в развитие, включително предстоящия сериал по Netflix „From Scratch“ с участието на Зоуи Салдана. Към това число можем да добавим продукцията на Apple TV+ „The Last Thing He Told Me“ с Джулия Робъртс в главната роля. Що се отнася до филмите, компанията прави адаптация на романа бестселър „Where the Crawdads Sing“ от Дилия Оуенс.

„Hello Sunshine“ е перфектният начин да реализираме новата си визия за забавление от следващо поколение“, казват Стагс и Майер. „Искаме да подпомогнем създателите на съдържание с иновации и средства, за да достигнат до големи аудитории“.

Уидърспун е една от най-успешните звезди на Холивуд във финансово отношение. Според Forbes – тя получава 1,2 млн. долара на епизод за това, че продуцира и участва в „The Morning Show“ по Apple TV+. Печели и още милиони за филмовите си роли. Към състоянието си прибавя приходи от реклами за компании като Crate & Barrel.

Тя е най-известна с участията си в „Професия блондинка“ (чиято трета част се продуцира от „Hello Sunshine“), „Секс игри“, „Big Little Lies“, „The Morning Show“, „Страх“, „Всички мои мъже“ и други.


Сезон 2 на The Morning Show се забави с цяла година, а никой не иска да плати загубите за $44 млн. Сезон 2 на The Morning Show се забави с цяла година, а никой не иска да плати загубите за $44 млн.

Рийз Уидърспун: подпалвачката на клишета Рийз Уидърспун: подпалвачката на клишета

Правната битка на Скарлет Йохансон срещу Дисни е необичайна, но не и неочаквана Правната битка на Скарлет Йохансон срещу Дисни е необичайна, но не и неочаквана



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон за рисковете пред ЕС, ако няма реформи

Френският президент призова ЕС да се обедини срещу предизвикателствата

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Политика

Кой ще прави избори или как ГЕРБ оглави почти всички районни избирателни комисии

В 26 от 31 комисии съставът е определен служебно от ЦИК - в полза на ГЕРБ и ДПС

11:03 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024