Oбичаме сюжети, които подхождат към тежкия си драматизъм с баланс между патоса и разума. Новият испански сериал Patria ("Родина") е точно този тип качествено кино в телевизионен формат, което държи под контрол сериозни и сложни теми като травмата от миналото. Адаптацията по прекрасния роман на Фернандо Арамбуру е темата на най-новото ревю в серията от лимитирани коментарни епизоди на Inglourious Kunts за HBO заглавия в платформите на Operation Kino и Boulevard Bulgaria.

"Родина" представлява фино и въздействащо съчетание от емоционално разтърсващи компоненти: семейната трагедия, националистичната идеология, родовата обремененост и поруганата съвест.

Историята в Patria е истинска част от бурната история на Испания след 80-те години, когато ЕТА започва терористичната си активност за независимостта на Баския регион. Вместо да го описват през образите на политици, военни или стратези, създателите на сериала поставят в центъра две силни жени - майки, най-добри приятелки, чийто живот в малко градче се преобръща заради терора. Едната от тях губи своя съпруг, убит от ЕТА, другата "губи" сина си, който се радикализира.

Действието се развива в рамките на 30 години, като прелива между настояще и минало. Разказът започва от момента, в който ЕТА спира с терора, за да покаже, че пролятата кръв никога няма да бъде забравена.

Подобно на редица други тазгодишни продукции, „Родина“ също стана жертва на омразния на всички COVID-19 – премиерата му беше предвидена за пролетта и поради усложненията, настъпили вследствие на глобалната пандемия, тя беше отложена за началото на есента.

Любопитна подробност е, че всичките осем епизода дебютираха пред широка публика още на 18 септември в рамките на престижния Международен филмов фестивал в Сан Себастиан, където бяха радушно посрещнати както от критиката, така и от публиката.

Beчe и ние имаме възможност да се убедим в качествата на „Родина“ – една мрачна история за две семейства, разделени от терористичен акт, която се разгръща в цели три десетилетия.

В дискусията ни водещият Мартин „Циничния Елф“ Ангелов не успява да подхлъзне гостите Димитър Дринов и Владислав Апостолов да тръгнат в политическа посока, но умело изкопчва от тях масивни доводи, които несъмнено ще ви убедят да хвърлите око на това наистина качествено заглавие.

„Родина“ е проект на Alea Media специално за HBO Europe, създаден в сътрудничество с HBO Latin America, и е наличен за стриймване в HBO GO.


Вижте още от коментарните епизоди тук:

"Ние сме каквито сме" (HBO): Красивата провокация на Лука Гуаданино

"Третият ден" с Джуд Лоу (HBO) - една много кинаджийска история (видео ревю)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Триъгълникът Президентство - Нинова - ВМЗ "Сопот" стана почти Бермудски

Нинова не е спирала сделка на ВМЗ "Сопот", твърди бившият председател на Съвета на директорите Никола Стоянов

Около 200 руснаци ще напуснат страната покрай изгонването на 70-те дипломати

България иска и консулството в Русе да затвори

20 години затвор за Гилейн Максуел заради трафик и злоупотреба с малолетни

Съдът в Ню Йорк даде присъда над законовата граница

Петровден е - празнуват Петър, Павел и Камен

Църквата почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел

Ердоган се съгласи Швеция и Финландия да влязат в НАТО

Войната в Украйна приближи границите на НАТО до Русия

Иван Хиновски напусна ИТН: "Партията лансира случайни лица на отговорни позиции"

Бившият депутат от ИТН критикува партията на Трифонов за отказ от реформи и спорни назначения в енергетиката

Кирил Петков: 70 руски дипломати ще бъдат изгонени от България

"Очаквамe в неделя един пълен самолет с хора да замине за Москва"

Радан Кънев: Мечтата за приобщаването на Русия към Запада е наивна

Дебат в Брюксел по върпоса трябва ли Западът да изолира Русия