Oбичаме сюжети, които подхождат към тежкия си драматизъм с баланс между патоса и разума. Новият испански сериал Patria ("Родина") е точно този тип качествено кино в телевизионен формат, което държи под контрол сериозни и сложни теми като травмата от миналото. Адаптацията по прекрасния роман на Фернандо Арамбуру е темата на най-новото ревю в серията от лимитирани коментарни епизоди на Inglourious Kunts за HBO заглавия в платформите на Operation Kino и Boulevard Bulgaria. 

"Родина" представлява фино и въздействащо съчетание от емоционално разтърсващи компоненти: семейната трагедия, националистичната идеология, родовата обремененост и поруганата съвест.  

Историята в Patria е истинска част от бурната история на Испания след 80-те години, когато ЕТА започва терористичната си активност за независимостта на Баския регион. Вместо да го описват през образите на политици, военни или стратези, създателите на сериала поставят в центъра две силни жени - майки, най-добри приятелки, чийто живот в малко градче се преобръща заради терора. Едната от тях губи своя съпруг, убит от ЕТА, другата "губи" сина си, който се радикализира. 

Действието се развива в рамките на 30 години, като прелива между настояще и минало. Разказът започва от момента, в който ЕТА спира с терора, за да покаже, че пролятата кръв никога няма да бъде забравена. 

Подобно на редица други тазгодишни продукции, „Родина“ също стана жертва на омразния на всички COVID-19 – премиерата му беше предвидена за пролетта и поради усложненията, настъпили вследствие на глобалната пандемия, тя беше отложена за началото на есента. 

Любопитна подробност е, че всичките осем епизода дебютираха пред широка публика още на 18 септември в рамките на престижния Международен филмов фестивал в Сан Себастиан, където бяха радушно посрещнати както от критиката, така и от публиката.

Beчe и ние имаме възможност да се убедим в качествата на „Родина“ – една мрачна история за две семейства, разделени от терористичен акт, която се разгръща в цели три десетилетия.

В дискусията ни водещият Мартин „Циничния Елф“ Ангелов не успява да подхлъзне гостите Димитър Дринов и Владислав Апостолов да тръгнат в политическа посока, но умело изкопчва от тях масивни доводи, които несъмнено ще ви убедят да хвърлите око на това наистина качествено заглавие.

„Родина“ е проект на Alea Media специално за HBO Europe, създаден в сътрудничество с HBO Latin America, и е наличен за стриймване в HBO GO


Вижте още от коментарните епизоди тук: 

"Ние сме каквито сме" (HBO): Красивата провокация на Лука Гуаданино

"Третият ден" с Джуд Лоу (HBO) - една много кинаджийска история (видео ревю)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти