Родители, бивши учители и ученици искат смяна на директора на НГДЕК

Родители, бивши учители и ученици сигнализират за серия нередности в управлението на Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) - от необяснимо високи цени за униформи, през съкращаване на специалисти и основни учебни предмети, до неадекватна материална база.

От Министерството на културата са започнали проверка на ръководството на гимназията по сигнала. Над 1000 души са се включили и в подписка с настояване на смяна на директора - Мариела Папазова, сестра на Тити Папазов.

Те призовават и за обявяване на нов конкурс за директор на Класическата гимназия, като посочват, че мандатът на Папазова вече изтича, и искат в комисията по избора да бъдат включени представители на Софийския университет.

Според протестиращите хора, за последните 2 години НГДЕК е изгубила 35 от учителите си. На местата на напусналите се назначавали студенти от 1-3 курс, твърдят те.

"Има предмети, по които за пет години се смениха по 5 учители, а по един предмет - 7 учители", казва родител на момиче, завършило гимназията през 2023 г., пред Нова ТВ.

Една от напусналите преподавателки Яна Колева твърди, че "профилът и ликът на НГДЕК" са застрашени заради промените в учебната програма - намаляване на часовете по латински, старогръцки и старобългарски езици, както и отпадане на предмета "Антична култура".

Съмнения за финансови нарушения има и заради това, че училищното ръководство е поискало по 700 лв. за пълния комплект униформи на гимназистите. Родителите са направили проверка, според която цената е в пъти по-висока от средното ниво сред "утвърдените доставчици на училищни униформи в страната".

Завишаването на стойността, според тях, е станало заради включването на междинна фирма - дистрибутор, утвърдена от ръководството.

Учениците и родителите се оплакват и от условията в една от сградите, в които учат гимназистите - има данни за напукани стени, падаща мазилка и неадекватни санитарни условия, като една тоалетна за 200-300 деца.

Част от класовете сигнализират и че нямат достъп до кабинета по информационни технологии, въпреки че формално гимназията би трябвало да разполага с база от компютри.

От НГДЕК отказват да коментират тези твърдения, докато не приключи проверката на Министерството на културата. Отделна проверка е направена от Инспекцията по труда, която е открила нарушения и е издала предписания на училището.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024