Роман Абрамович - мълчаливият посредник в сделката за износа на зърно от Украйна Снимка: © Getty Images

Милиардерът Роман Абрамович е присъствал на церемонията в Истанбул при сключването на споразуменията за освобождаване на износа на украинско зърно през Черно море. Руският олигарх е заснет от фотографи на Reuters и ANSA в залата, в която турският президент Реджеп Тайип Ердоган и генералният секретар на ООН Антонио Гутереш наблюдаваха подписването на руско-украинското споразумение.

Ефективността му се оказа тотално компрометирана само няколко часа по-късно, след като руските въоръжени сили изстреляха няколко ракети "Калибър" срещу пристанището на Одеса и предизвикаха пожар.

Financial Times цитира свои източници, според които Роман Абрамович играе ключова роля в преговорите между Киев и Москва от началото на войната досега.

"Той е един от малкото хора, близки до Путин, с които украинците говорят", казва източник пред FT. Тази версия е потвърдена и от служител на украинската администрация, според когото ролята на Абрамович е станала все по-важна след неуспешните преговори за примирие през пролетта.

"По някакъв начин той е част от кръга, който се занимава с чувствителните проблеми между Украйна и Русия. Той е в списъка на доверените лица, които могат да участват във всички разговори", съобщава държавният служител.

Руската агенция РБК напомня, че Абрамович присъства на срещите за преодоляване на конфликта още от края на февруари - т.е. от самото начало на военната инвазия на Русия в Украйна.

Той се появи и на преговорите в Беларус между руските и украинските представители, които не постигнаха никакъв успех. През март той се появи отново в Истанбул, докато Реджеп Тайип Ердоган правеше опити да помири двете страни.

Тогава говорителят на Путин Дмитрий Песков обяви, че Абрамович не е официален член на руската делегация, но присъства на преговорите от страната на Русия.

В момента милиардерът е поставен в черния списък на ЕС и САЩ, като се опитва да се освободи от санкции - включително с помощ от Киев. През юни The Times съобщи, че ръководителят на украинската делегация в мирните преговори Давид Арахамия е написал писмо в подкрепа на Абрамович заради "положителната му роля" в опитите за диалог с Москва.

Според Financial Times - бившият собственик на "Челси" е участвал в посредничеството за размяна на пленници и за отваряне на евакуационни маршрути за цивилни граждани на Украйна.

С някои изключения резултатите от преговорите с участието на Абрамович досега са разочароващи.

Последният удар срещу надеждите за временно урегулиране на конфликта дойде с обстрела на пристанището в Одеса.

Военната блокада на износа на украинска пшеница, царевица, слънчоглед и други земеделски продукти застрашава не само националната икономика, но и световните цени на хранителните стоки и десетки милиони души в държави, които рискуват да останат без достъп до хляб.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш осъди остро руската атака срещу Одеса.

"Вчера всички страни поеха ясни ангажименти пред света, за да гарантират безопасното движение на украинско зърно и свързани продукти към глобалните пазари. Тези продукти са отчайващо необходими за справяне със световната продоволствена криза и да облекчат страданието на милиони души в нужда. Пълното прилагане на ангажиментите от Руската федерация, Украйна и Турция е задължително", казва той в своя декларация.

Русия обстрелва пристанището в Одеса ден след споразумението за украинското жито


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024