Журналистът Росен Босев осъди България в Страсбург

Журналистът Росен Босев е спечелил делото срещу България, което заведе след осъдителната присъда срещу него за клевета през 2019 г., съобщи Европейският съд по правата на човека в Страсбург.

Тогава съдебният репортер, който работеше във в. "Капитал", беше осъден на глоба от 1000 лв. по наказателно дело, заведено от бившия председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев. След това Босев се обърна към Европейсия съд.

Той констатира две нарушения на Европейската конвенция за правата на човека в казуса с делото за клевета - за правото на свободно изразяване и за правото на справедлив процес по делото.

Процесът срещу Росен Босев започва в началото на 2015 г., когато КФН налага рекордна глоба от 150 хил лв. на издателя на "Капитал" - "Икономедия". Санкцията беше отменена от съда като незаконна, но през 2019 г. журналистът е осъден окончателно, след като две свои телевизионни интервюта прави връзка между действията на оглавявания от Мавродиев тогава държавен орган и серия от публикации в "Капитал" и "Дневник", в които се казва, че има следи, които водят до Мавродиев, в схема за пране на пари от наркотрафик, за която преди Евелин Банев-Брендо е окончателно осъден 6 години затвор.

Глобата на Росен Босев, наложена от съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, е за клевета по адрес на Мавродиев за изказвания, че е използвал КФН, за да репресира "Икономедиа" заради разкритията за потенциалните му връзки с Брендо.

В решението си от съда в Страсбург припомнят, че съдия Крънчева е била обект на публикации на Росен Босев, в които той поставя под съмнение нейните професионални качества като магистрат и което след това води до съмнения за безпристрастен процес.

Въпреки че Босев е поискал тя да бъде отстранена от делото, молбата му е била отхвърлена, което според магистратите в Страсбург означава, че на журналиста не е било предоставено правото на честен и справедлив съдебен процес.

"Начинът, по който е наложена санкцията, показва, че жалбоподателят е бил лишен от една от основните гаранции за справедлив процес. Ограничаването на свободата му на изразяване по чл. 10 от Конвенцията за правата на човека не е била съпътствана от адекватни мерки срещу съдебен произвол, " се посочва в решението на Европейския съд.

С решението на Съда в Страсбург България е осъдена да заплати общо над 6500 евро на Босев за причинени имуществени и неимуществени вреди, както и разноски по делото.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Квартали в София остават без топла вода за няколко дни през август

Вижте къде няма да има топла вода от 5 до 16 август

13:00 - 22.07.2024
Бизнес

Ryanair обяви "съществено по-евтини" билети спрямо миналото лято

Нискотарифният превозвач отчита срив в тримесечната печалба

11:51 - 22.07.2024
Важно днес

Пожарът на границата с Гърция все още не е овладян

Температурите в следващите дни ще се понижат, според прогнозата на синоптиците

10:19 - 22.07.2024
Важно днес

Николай Денков върна втория мандат на Румен Радев

Кой и кога ще получи третия мандат зависи от Румен Радев

07:35 - 22.07.2024