Росен Желязков предупреди да се внимава с прецедента "Гешев" Снимка: © Булевард България

Председателят на Народното събрание Росен Желязков изрази предпазлива позиция по казуса с исканията за отстраняване на Иван Гешев като главен прокурор - включително от кандидат-премиера на ГЕРБ Мария Габриел.

"Не съм в течение с детайлите, но всяко действие трябва да бъде строго подчинено на законите и на Конституцията на страната. Противното, дори и да е много добре оправдано политически, ще внесе прецеденти, които след това ще отекват дълго време, така че всичко трябва да бъде lege artis", каза той.

Желязков е един от малкото депутати на ГЕРБ, които изобщо си позволяват да коментират предложението на Габриел за Гешев.

Малко по-рано 6 от 11 членове на Прокурорската колегия задействаха процедура за отстраняване на Гешев заради "тежки нарушения на служебните задължения" и цитират неговото устно разпореждане за допускане на незнаен израелски експерт на мястото, на което избухна взривът срещу кортежа му на 1 май.

"Главният прокурор не разполага с правомощия да дава... преки устни указания на органите на досъдебното производство... Описаната пряка намеса в разследването е особено укорима, като осъществена от най-висшия административен ръководител в системата на държавното обвинение", се казва в позицията на членовете на ВСС.

Интересното е, че в интервю за БНР заместникът на Гешев Борислав Сарафов отрече да е получавал указания от Гешев в нарушение на закона по време на разследването - въпреки че въпросният експерт е доведен от Ясен Тодоров по предложение на главния прокурор.

"В този смисъл може би погрешно, може би не, на място преценихме с колегите, че ако този експерт наистина е такъв експерт, какъвто го представи Ясен Тодоров, той би могъл да даде принадена стойност, ако наистина има някакви изключителни знания", коментира Сарафов, който междувременно поиска оставката на Тодоров заради негови самоинициативни медийни изказвания.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Apple разработва по-тънък iPhone

Очаква се моделът да бъде пуснат до 2025 година

09:55 - 19.05.2024
Спорт

Усик с историческа победа срещу Фюри: Украинецът стана абсолютен световен шампион по бокс

"Украинците удариха здраво", написа Зеленски в Telegram

09:26 - 19.05.2024
Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024