Ръст на транзита на азерски газ обсъдиха Росен Желязков и президентът на Азербейджан Снимка: © НС

Възможностите на България да увеличи транзитните доставки на газ както за страните от Западните Балкани, така и за Европа по оста юг-север, бяха във фокуса на разговора между Росен Желязков и президента на Азербейджан Илхам Алиев.

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание, е на официално посещение в Република Азербайджан.

През октомври 2022 година беше пусната в експлоатация междусистемната газова връзка Гърция-България, а през миналата година и тази със Сърбия, с което страната ни започна да получава в пълен обем договорените количества азербайджански природен газ и увеличи транзитния си капацитет.

През миналата година беше подписан Меморандум за сътрудничество между пет оператора на газопреносни системи от България, Румъния, Унгария, Словакия и Азербайджан за удвояване на износа на газ от Азербайджан за Европейския съюз.

За захранването на проекта от ключово значение е Азербайджан, която може да доставя количества от своите находища през Южния газов коридоро до Гърция и оттам да влизат у нас през интерконектора, както това става сега с доставките за българския пазар от 1 млрд. куб. м годишно, пише Mediapool.

"Азербайджан е ключов партньор за България в усилията ѝ за подобряване на енергийната сигурност и постигане на енергийна диверсификация в нашия регион и Европа. Отличните отношения и стратегически диалог между нашите страни придобиват още по-голямо значение за диверсификацията на доставките на енергоизточници за българската икономика и особено след военната агресия на Русия срещу Украйна", отбеляза Желязков.

"Отношенията между Азербайджан и България са не само приятелски, те са издигнати до ниво стратегическо партньорство, което отвори нова страница в двустранните връзки. Благодарение на това България имаше възможността да стане транзитираща държава за азербайджански газ, което вече е факт, и ние оценяваме високо партньорството в тази сфера", отвърна му Алиев.

В състава на българската делегация са народните представители от Групата за приятелство България – Азербайджан Десислава Трифонова (ПГ на ГЕРБ-СДС), председателят на Групата за приятелство България – Азербайджан Хамид Хамид (ПГ на ДПС) и депутатите Ангел Георгиев (ПГ „Възраждане“), Драгомир Стойнев (ПГ „БСП за България“ и член на Групата за приятелство) и Тошко Йорданов (ПГ „Има такъв народ“).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024