ЦИК отговори на Главчев: Няма да се забавят изборните резултати Снимка: © Скрийншот: БНТ

Централната избирателна комисия (ЦИК) не очаква забавяне в обявяването на изборните резултати, въпреки че на вота "2 в 1" ще се обработват повече данни. Така заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева отговори на коментарите на служебния премиер Димитър Главчев, който преди ден предрече закъснение с обявяването на официалните изборни резултати.

Думите му Матева определи като излишно всяване на напрежение месец преди вота.

"ЦИК се обръща към всички, свързани с изборния процес, с молба да не се внася излишно напрежение, особено когато говорим за обявяване на резултатите от избори. Това е в правомощията на комисията и тя е органът в държавата, който може да говори по този въпрос. Ние винаги сме обявявали резултатите в срок така, като пише в Изборния кодекс - и така ще го направим и сега," каза тя пред БНТ.

Заместник-председателят на ЦИК допълни, че Министерският съвет няма и отговорност, свързана с обявяване на изборните резултати.

"Наша е задачата да направим така организацията, че да обявим резултатите от изборите в срок. Част от Министерския съвет, а именно Министерството на вътрешните работи има отговорност по охраната на транспортирането на изборните материали, по охраната на изборните помещения. Друга част в Министерството на външните работи имат задължения и отговорните по организацията на изборите извън страната," обясни Матева.

Тя призна, че обработването на резултатите ще е трудно заради двата вида избори, но от ЦИК нямат притеснения, че те ще бъдат оповестени в срок:

"Такива избори - парламентарни с европейски - за първи път са така, бюлетините ще са с преференциален вот и в двата вида избори, ще се обработват повече данни. Въпрос на организация е. Имаме срокове в изборния кодекс и ние ще ги спазим."

На изборите 2 в 1 на 9 юни ще трябва да се преброят гласовете за народни представители по партии, преференциите в рамките на всяка листа за парламентарните избори и отделно гласовете по партии за европейския вот и преференциите за отделните кандидати на всяка от явилите се формации.

По закон ЦИК трябва да обяви изборния резултат официално в рамките на 4 дни след гласуването.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ДАНС привиква майката на Даная и Кремена Кунева заради позициите им за частната детска болница

По сигнал на частния инвеститор в ДАНС бяха привикани и адв. Мария Шаркова и Надежда Цекулова

22:42 - 18.06.2024
Важно днес

Lufthansa пуска нова авиокомпания, която ще лети и до България

Предвижда се София да стане част от маршрутите през 2025 година

16:42 - 18.06.2024
Технологии

HUAWEI FreeBuds 6i - бюджетните безжични слушалки, които ефективно премахват околния шум

Най-новото попълнение в i-серията на Huawei е вече на пазара

16:33 - 18.06.2024
Важно днес

По стъпките на Обама: Байдън дава шанс на над половин милион имигранти да останат в САЩ

Мярката обхваща семейства, в които единият съпруг е американски гражданин

16:33 - 18.06.2024