Ройтерс: Военни технологии достигат до Русия с българска помощ и в нарушение на санкциите Снимка: © Getty Images

Руски фирми са внасяли неправомерно чипове в страната с помощта на български посредници, заобикаляйки американските санкции за експорт, наложени през 2014 г. Това показва разследване на "Ройтерс", което проследява пътя на специализираните части от САЩ до Москва.

В продължение на години руският бизнесмен Илиас Сабиров е доставял на руските военни специализирани чипове, произведени в САЩ. Той е получавал пратки, съдържащи стотици чипове, специално изработени, за да издържат на радиация и екстремни температури - условия, които са важни компоненти за военната техника. Американските разследващи твърдят, че Сабиров се е снабдявал с чиповете през американската компания Silicon Space Technology Corp (SST), базирана в щата Тексас. Износът обаче се е осъществявал чрез фирма от България, за да бъде избегнато американското ембарго за внос.

През 2014 г. американското правителство наложи редица санкции на Русия в резултат на незаконното анексиране на украинския полуостров Крим. Те включват сериозно ограничаване на продажбите на чипове за оръжейната индустрия. Това обаче не спира Сабиров да провежда бизнес с тях, сочи прегледа от страна на "Ройтерс" на руски митнически документи.

Разследването проследява пътя на американските чипове от Тексас до Москва през 2015 г. и показва как западните технологии могат да се озоват в Русия, въпреки строгия контрол за износ. Подобни ограничения бяха наложени наскоро от Съединените щати и други западни държави след началото на руската инвазия в Украйна.

Сабиров, както и двама български бизнесмени - Димитър и Милан Димитрови, са обвинени през 2020 г. за нелегален износ на чипове за Русия и пране на пари. Срещу тях са образувани две наказателни дела, които показват трудностите при налагането на строг контрол за износа, особено на компоненти с двойна употреба, които могат да бъдат използвани както от цивилни, така и от военни.

Как започва всичко?

През 2004 г. Уесли Морис основава "Silicon Space Technology Corp" (SST) - компания за производство на полупроводници и електроника. Той споделя, че неговите продукти привличат вниманието на американската армия и компанията му получава изследователски грантове в размер на милиони долари от Министерството на отбраната на САЩ.

Десет години по-късно - през пролетта на 2014 г., Морис научава, че руският бизнесмен Илиас Сабиров се интересува от закупуването на чипове с висока твърдост от компанията. Сабиров казва, че желае да ги закупи, за да бъдат използвани от руската космическа агенция "Роскосмос". Затова двамата си уреждат среща в офиса на SST в Остин, Тексас. На нея присъства и българският сътрудник на Сабиров - Димитър Димитров. За този разговор Морис споделя пред "Ройтерс", като обяснява, че се е надявал бизнесменът да поръча стоки за близо 10 млн. долара и посочва, че е вярвал, че чиповете ще бъдат използвани за сателити, а не за ракети.

Седмица след тяхната среща адвокатът на компанията информира Морис, че няма как сделката да бъде сключена бързо. Геополитическото напрежение между САЩ и Москва расте след анексирането на Крим и това прави практически невъзможно тя да бъде осъществена.

Руският бизнесмен обаче предлага алтернативно решение: да използват България - страна, за която не е необходим лиценз за износ, като транзитен пункт. За да се избегне необходимостта от лиценз от САЩ, чиповете могат да бъдат монтирани в София, което ефективно променя обозначението на продукта в експортните документи, преди техниката да бъде изпратена до Москва.

Същият месец Сабиров информира тексаската компания, че санкциите срещу Русия са нарушили бизнеса му и затова той създава българска компания, която ще се насочи към гражданските пазари в Европа. Българският бизнес на Сабиров e познат по името "Multi Technology Integration Group" ЕООД или МТИГ. Предметът на дейност на компанията е именно разработка, проектиране и монтаж на микроконтролери и машинни елементи. Така българската фирма "Мулти Технолоджи Груп" започва да поръчва чипове от американския производител SST в Тексас.

Последвалите обвинения и разследвания

В началото на 2015 г. Морис е отстранен от длъжността на главен изпълнител директор на SST, а няколко месеца по-късно компанията променя името си на Vorago Technologies. В този период тя продължава да разчита на бизнеса си със Сабиров.

Американската компания Verago (SST), Сабиров и семейство Димитрови са разследвани както от Федералното бюро, така и от Министерството на търговията за предполагаеми нарушения на износа. В началото на 2016 г. основателят на тексаската компания Уесли Морис информира ФБР за предполагаеми нередности, включително продажбите със Сабиров. През 2020 г. Министерството на правосъдието на САЩ повдига обвинения срещу тримата мъже в незаконно снабдяване с твърди чипове и пране на пари.

Докладът на "Ройтерс" посочва, че компанията е признала участието си в заговор с тримата мъже за изнасяне на чипове за Русия без лиценз. Това е ставало от 2014 до 2019 г. От SST обясняват, че са били "умишлено подведени, за да вярват, че пратките отиват в България" и че се използват в Европа.

Сабиров отрича да е извършвал каквито и да било неправомерни действия и казва, че чипове с висока твърдост, никога не са експортирани от България до Москва, което противоречи на доказателствата, събрани от американските прокурори. По думите му той винаги е спазвал правилата за износ на САЩ и никога не е прал пари.

"Санкциите, които наложиха спрямо мен, моите компании и приятелите ми, са абсолютно несправедливи, абсолютно фалшиви и абсолютно погрешни", казва той в интервю за "Ройтерс".

Един от сътрудниците му - българинът Милан Димитров, също отрича да е извършвал неправомерни действия. Според него обвиненията са "безсмислени", а "цялата работа е недоразумение".

Наказателните дела и разследвания срещу руския бизнесмен и българските му сътрудници разкриват верига от желаещи доставчици, кухи компании и невярна информация, че специализираните чипове са предназначени за употреба от цивилни, а не от военни, посочват от "Ройтерс".

Използвани ли са чиповете за военни цели?

Чиповете, които са били търгувани, включват микроелектроника и прецизни инструменти за руската армия. По време на война чиповете, работещи с висок радиус, играят съществена роля за комуникациите, разузнаването и наблюдението, уточнява говорителят на американското Министерство на отбраната Сю Гоф.

"Придобиването на радиационно-втвърдяващи технологии от агресивни държави - притежаващи ядрена оръжия, като Русия, може да ги окуражи и да увеличи дестабилизацията на международната сигурност. Следователно, защитата на тези чипове е изключително важна за националната сигурност на САЩ", казва Гоф.

Все още не е ясно обаче дали чиповете, които са били експортирани за Москва през България, са били използвани за военни цели.

Днес усилията на Русия да заобиколи ограниченията на САЩ за военни и други технологии се увеличават, посочват служители на американското вътрешно разследване.

През последните години Москва се опита да притъпи западните ограничения за износ, като произвежда повече части у дома или се пренасочва към доставчици, намиращи се в съюзни държави, като Китай. Руските компании обаче остават силно зависими от Запада за високоточни машини и някои високопроизводителни полупроводници, като втвърдените чипове, внесени от Сабиров.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радев кани Главчев да обсъдят смяната на министри

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024