Румен Гайтански сам проявил желание да събори ловния си хотел край язовир "Искър" Снимка: © Скрийншот, bTV

Румен Гатайнски и неговата фирма "Био майнинг" сами са предложили да си съборят сградата на обявения за незаконен ловен хотел край язовир "Искър". Това каза тази сутрин в ефира на bTV кметът на София Васил Терзиев.

По думите му те са изразили желание да представят линеен график как да стане това и в момента Столична община го разглежда.

"Общината ще бъде облекчена (финансово), защото 2 млн. и повече, които би дала за разрушаването, би могла да ги насочи към много други дейности. Ние сме твърдо решени да завършим това, което сме започнали, за да не остане това само една маркетингова акция", каза Терзиев, като добави, че до 3-4 месеца незаконната постройка ще бъде разрушена.

В началото на април Столичната община възобнови дейностите по премахването на незаконните постройки на Румен Гайтански-Вълка край язовир "Искър".

Ден по-рано на мястото на ловното стопанство отиде техника на общинската фирма "Софекострой". Вратата обаче се оказа заключена с катинар, а пътят беше препречен с пикап. В край на сметка общината успя да достигне до ловния хотел на фирмата на Гайтански и продължи с дейностите по разрушаването.

Премахването на постройките се случва в изпълнение на решение на Върховния административен съд (ВАС), който ги обяви за незаконни и разпореди, че трябва да се разрушат.

Целият имот придоби определението "сарай" покрай това, че Гайтански беше партньор с почетния председател на ДПС Ахмед Доган - имат обща фирма - "Уотър - Витал" - за минерална вода и управление на ВЕЦ-ове. През 2022 г. тя бе заличена от Търговския регистър. На Доган са приписани поне два "сарая", които обитава - един в столичния кв. "Бояна", и един на морето - в Росенец, който е лятната му резиденция.

На въпрос дали е срещнал съдействие от страна на Министерството на земеделието и СДВР, Терзиев отговори лаконично с думите, че е "можело да срещне и по-голямо".

Столичният кмет отговори и на обвиненията от страна на общинския съветник от ГЕРБ -СДС Георги Георгиев, който твърди, че до момента са освободени от работа 325 служители в администарцията, което е струвало на софиянци 1,4 милиона лева за обезщетения.

"Господин Георгиев винаги включва това, което му помага да начертае една картина, която не е много вярна и е леко тенденциозна. 126 човека (са освободените) - това е 8,9% от целия състав на Общината. Само 20 човека от тези 126 са освободени по искане на новата администрация. Аз не съжалявам, че тези хора са били помолени да напуснат, защото според мен не са работили за публичния интерес", подчерта той.

По думите му дори в най-добрата организация "има текучество", но Общината не е била ощетена от дадените компенсации.

Терзиев коментира и така нар. "криза с боклука", като заяви, че "почти нищо не се е рециклирало" до съвсем скоро.

"Какво заварихме (като стъпиха на власт - бел. ред) - 90% от отпадъка, който се извозваше в завода за боклук, се депонираше. Почти нищи не се рециклираше. Но нашата цел е до края на тази година тези 90% да станат под 10", каза столичният кмет.

Той обърна внимание, че заводът и прилежащите клетки са планирани да бъдат запълнени в рамките на 21 години, но целият капацитет ще се изчерпа в рамките на девет.

"Седем са минали, две остават, за да запълним текущите четири клетки, ако продължим по същия начин да не горим ARF-a", коментира Терзиев.

Колкото до разкритикуваното увеличение на неговото и това на общинските съветници заплащане, той изтъкна, че по-високото възнаграждение означава по-малък риск от корупция.


Земеделският министър Кирил Вътев Вътев наказа директора на ловно стопанство "Искър" заради Вълка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024