Румен Радев има голям проблем Снимка: © European Union

Ето го Румен Радев - на 9 февруари 2023 г. цъфти на обща снимка на европейските лидери с президента на Украйна Володимир Зеленски.

Българският държавен глава се усмихва малко неловко, тъй като е на 2 метра от украинския си колега, за чиито агонизиращи под руските ракети държава и народ Радев два часа по-рано е казал, че не трябва да се повтаря „грешката“ да се изпрати военна помощ.

Освен да подкопае за пореден път авторитета на страната си като адекватен партньор на тези, при които е отишъл, бърза да изпълни и друга задача от руския дневен ред – да се оплаче на Еманюел Макрон колко са лоши македонците.

От днешна гледна точка спокойно може да се каже, че изборът на Румен Радев за президент на България през 2016 г. е най-големият успех на руската тайна и явна дипломация за последните 30 години.

Плодовете на успеха си Русия бере и в момента – България е най-слабото звено в подкрепата на Украйна и в рамките на НАТО, и в средите на ЕС. Самата държава е сериозно разклатена, вкарана в многобройни вътрешни конфликти, с отслабени партии и в цикъл от непрестанни избори. И в международна изолация, ако не броим близките контакти с Турция.

Армията няма модерно въоръжение, заплатите на професионалните военни са ниски, начело са генерали от времето на Варшавския договор, демотивацията е очевидна.

Социалните мрежи са наводнени от хибридни новини и тролски армии, а в медиите с национално покритие безкритично се веят руските „гледни точки“ за войната и света. Редица професионални журналисти са маргинализирани или изобщо нямат достъп до медии.

Хибридни операции се провеждат и в областта на културата, образованието, науката.

Разбира се, тези руски „успехи“ са изцяло против интересите на българите.

До това положение се стигна след поредица компромиси с „евроатлантизма“ от дълго управлявалата партия ГЕРБ, най-големият от които се отказа да се изправи адекватна кандидатура на президентските избори през 2016-а и така да се подари поста на Радев. Разбира се, и след много недоглеждания, политически мързел и некомпетентност у много от останалите участници в политическия живот на страната.

Радев обаче има голям проблем.

Неговите виждания за войната, мира и живота не се споделят от мнозинството граждани. Българите все още смятат избора на страната да членува в двата големи алианса – Европейския съюз и НАТО – за правилния политически път. Много от тях са готови да защитят този избор с всички демократични средства и това е ясно и за Радев, и за тези, които подават репликите.

Разбира се, като физическо лице Румен Радев има право да люби и мрази когото пожелае, а като гражданин има право да споделя своето мнение свободно. Като президент обаче е задължен да е в близка връзка с политическите реалности, като например факта, че мнозинството народни представители приеха решението за даване на военна помощ за Украйна. Това е и позицията, която президентът Радев трябва да изразява и защитава. Конституцията го задължава.

Има българи и партии в България, които мислят като Радев. В спектъра на политиката това е партия "Възраждане", която има подкрепата на около 10% от населението. Дори да приемем, че всички, подкрепящи "Възраждане", са за излизане на България от съюзите, в които членува, и цялостната ѝ преориентация към положението на руски сателит, тази подкрепа далеч не е достатъчна, за да легитимира такова управление.

Казано накратко,

сегашният президент няма мандат да води такава политика. Никой не е гласувал за това.

Навремето Румен Радев се кандидатира за президент в натовска и европейска България.

Никога не е поставял публично под съмнение тези принадлежности и със сигурност това е дало повод на голямо мнозинство от хора да гласуват за него.

Политиката, която той води сега, изисква друг тип одобрение. Президентството на Радев трябва да бъде поставено под натиск и дори под въпрос, а той ако иска да води политика с тези идеи – да потърси средствата на парламентарната демокрация, да формулира ясно и честно вижданията си, да се яви на парламентарни избори и да потърси подкрепа от българите.

Ако мнозинството мисли като него – ще му даде и победата, и управлението. Противното представлява форма на преврат.

Президентът Румен Радев и европейските лидери на среща на върха на ЕС с участието на Зеленски По аплаузите ще ги познаете

ДБ осъди поведението на Радев: Маргинализира България до ролята на сателит на Кремъл


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024