Румен Радев обяви кога връчва първия мандат за съставяне на правителство

Президентът Румен Радев ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС в понеделник, 5 декември. Това съобщи той пред журналисти.

Това се случва два месеца след провеждането на предсрочните парламентарни избори, които бяха на 2 октомври. Този понеделник държавният глава проведе и последната си консултация преди връчването на първия мандат. Тя беше с най-малката парламентарна група "Български възход".

Консултациите за съставяне на правителство бяха умишлено забавени от Радев, а като аргумент той посочи предоставянето на повече време за разговори между партиите. Президентът обясни, че причина за решението му е да се избегнат предсрочни избори през зимата.

Държавният глава каза, че се надява времето, което допълнително е дал, да бъде "оползотворено по най-добрия начин".

Към момента обаче няма индикации, че ще може да се състави правителство с първия мандат, който ще бъде връчен на кандидат-премиер, излъчен от ГЕРБ. Въпреки тематичното мнозинство за връщане на хартиената бюлетина и пренаписване на изборните правила, в което партията е заедно с ДПС и БСП, никоя от тях не е заявила, че ще влезе в потенциална коалиция с партията на Бойко Борисов.

А от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" вече заявиха, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024