Румен Радев освободи Иван Гешев. Той обяви, че продължава "борбата за справедливост" Снимка: © Screenshot

Президентът Румен Радев е подписал днес указа за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор. Това съобщиха официално от прессекретариата на държавния глава. Указът ще влезе в сила с публикуването му в "Държавен вестник".

Малко по-късно Гешев използва социалните медии, за да намекне, че ще продължи "битката за справедливост" с други средства.

По-рано през деня от страницата на Държавен вестник в интернет се разбираше, че в петъчния редовен брой няма да има указ от президента Румен Радев за освобождаването на Иван Гешев - според предварително обявеното съдържание. Следващият редовен брой е във вторник, но няма пречка да се пусне и извънредно издание.

Висшият съдебен съвет (ВСС) гласува в понеделник мандатът на Гешев начело на прокуратурата да бъде прекратен предсрочно заради уронване на престижа на съдебната власт и институцията. Той е на поста от края на 2019 г. За преждевременен край на 7-годишния по конституция мандат гласуваха 16 членове на кадровия орган. Това мнозинство е достатъчно, след като беше променен Законът за съдебната власт по-рано този месец. Законът вече предвижда, че 13 гласа в иначе 25-членния орган стигат за уволнение на главен прокурор.

Във вторник от президентската администрация съобщиха, че решението на ВСС е постъпило същия ден в институцията и екипът на държавния глава се запознава със съдържанието му. Указът на Радев е последната стъпка за фактическото сваляне на Гешев от поста. Няма срок, в който президентът задължително трябва да действа.

Самият Гешев в качеството си на главен прокурор вече сезира Конституционния съд да се произнесе има ли право състав на ВСС, част от чиито действащи членове са с изтекъл мандат заради това, че Народното събрание не се избрало нови хора в парламентарната квота, да решава за предсрочно прекратяване на мандата му. Справка в сайта на КС показва, че искането още не е придвижено за преценка за допустимост. КС по закон също няма срокове, в които трябва да се произнесе.

Пак пред конституционните съдии "виси" и друг казус, предизвикан отново от Гешев. Той оспори промените в Закона за съдебната власт, с които беше намален броят на нужните гласове за отстраняването му. С ремонта на закона беше въведен дългоочакваният от ЕС нов механизъм за разследване на главен прокурор и негови заместници, ако има данни за извършено престъпление.

Главният прокурор на този фон обяви, че ще направи изявление пред нацията по БНТ, но после го отмени. Сега вече с влизане в сила на подписания указ той няма право на такова обръщение по закон. Все още като действащ обвинител въпреки решението на ВСС Гешев отпътува за изслушване в Европейския парламент, което от ЕНП - политическото семейство, в което членува ГЕРБ - се опитаха да спрат. Самият той беше поискал изслушване и в ресорната комисия в българския парламент в четвъртък, но се отказа от участие с обяснението, все още е в Страсбург.

Радев няма основание да бави указа за Гешев, смята правосъдният министър


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Певицата Роксана се оказа водач на листа от партията на Радостин Василев

Наричат я още Кралицата на ромската музика

18:00 - 08.05.2024
Важно днес

Лондон гони руския военен аташе, няма да търпи действията на Москва

Ще бъде отнет и дипломатическият статут на някои руски имоти

17:32 - 08.05.2024
Европейски дневници

Пловдив посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 3: Пловдив

16:46 - 08.05.2024
Живот

Потребител на Firefox държи 7400 отворени "таба" от години. И не планира да ги затвори

Браузърът не натоварва оперативната памет на компютъра, казват от Mozzila

16:02 - 08.05.2024
Важно днес

САЩ дават 10 млн. долара за залавянето на руски хакер

Негова група е натрупала огромни печалби от откупи след кибератаки

14:09 - 08.05.2024