Румяна Бъчварова: Недопустимо е външен министър да сменя позицията на България "в движение"

Недопустимо е външен министър да си изключва телефона в разгара на световна криза или да променя одобрената държавна позиция "в движение".

Това коментира бившият вътрешен министър в кабинета "Борисов 2" Румяна Бъчварова пред bTV по повод готвената смяна на Стефан Димитров като служебен министър на външните работи.

Тя определи като неприемливо това, че премиерът е загубил връзка с ръководителя на МВнР в момента, в който Иран нападна Израел на 13 срещу 14 април. По това време Димитров се е намирал в Черна гора, където досега беше посланик, и се е оказал неоткриваем с часове.

Втората причина за напрежението между него и Димитър Главчев е било решението на служебния външен министър да промени смисъла на предварително подготвен текст на реч по време на конференцията за сигурността в Черноморския регион и войната в Украйна - позиция, която е била предварително институционално одобрена, но променена еднолично от Стефан Димитров.

"Министерството на външните работи е изключително важна позиция за България. Ние сме малка държава и външната ни политика трябва да бъде много умела и да отчита стратегическите ни интереси. При последните ни правителства тази функция беше неглижирана - от позицията ни за членството на Северна Македония в ЕС, позицията за Украйна. Позицията (на служебния министър) по отношение на конфликта в Израел и нападението от Иран не се одобрява по принцип и не е в синхрон с това, което сме заявявали до този момент. Това е източник на големи проблеми и показва проблем в цялостната визия за политиката на държавата", каза тя.

Бъчварова определи като безпрецедентна ситуация това, че президентът Румен Радев отказва да подпише предложението на Димитър Главчев за нов ръководител на МВнР (Даниел Митов) и Министерството на земеделието (Георги Тахов). Според нея е "абсурд" да се иска и вот на недоверие на служебно правителство, което парламентът не е назначавал.

Тя разкритикува и намерението на ПП-ДБ да поискат оставката на Росен Желязков като председател на Народното събрание, като обяви, че това е "единствената институция освен президентството, която в момента има устойчивост". Бъчварова обаче отправи упрек и към ГЕРБ и ДПС за хода им, с който гласуваха оставка на управителя на НЗОК, след като той вече я беше оттеглил.

Тя отказа да коментира тона на Бойко Борисов спрямо Димитър Главчев, предшествал предложението му за смяна на външния министър. Все пак оцени като "неправилно" това, че политически лидери "не се притесняват да изразяват позиции по отношение на служебния кабинет".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" разреши частна детска болница, докато държавата още не може да построи своя

Новината провокира възмущение на Обществения съвет за Национална детска болница

17:04 - 30.04.2024
Важно днес

Нетаняху обяви, че Израел ще нахлуе в Рафах - със или без сделка за заложниците

В Кайро се проведе нов кръг преговори за прекратяване на огъня

16:55 - 30.04.2024
Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024