Русия арестува видна своя активистка, управлявала окупацията на Херсон

Руското Министерство на вътрешните работи арестува Екатерина Губарева - една от най-активните участнички в сепаратистките сили в Донецк от 2014 г. насам, депутат в самозваната Донецка Народна република и зам.-ръководител на окупационната руска власт в област Херсон.

Губарева е обвинена в "икономическо престъпление", но руското следствие не изяснява какво точно е извършила, за да бъде арестувана.

Нейният съпруг Павел Губарев също е един от най-дейните участници в проруските протести в Източна Украйна, а през 2014 г. се самоопределя като "народен губернатор" на украинската Донецка област.

Акцията срещу Губарева се случва само две седмици след странната катастрофа, която отне живота на друг зам.-ръководител на окупационната власт в Херсон - Кирил Стремоусов.

Стремоусов загина при ПТП с бронирания си джип в деня, в който руското военно командване разпореди изтеглянето на армията от Херсон поради невъзможност да се удържи окупацията.

За ареста на Екатерина Губарева се разбра от руския официоз ТАСС, след като съпругът ѝ съобщи, че е изгубил всякаква връзка с жена си.

Източниците на ТАСС също не изясняват за какво точно ще съдят 39-годишната украинка. Обяснението е, че тя е задържана в рамките на наказателно дело и предстои да се реши каква ще е мярката ѝ за неотклонение.

Екатерина Губарева е санкционирана от ЕС и САЩ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024
Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024