Русия е искала да размени Бритни Грайнър за екзекутора на чеченски боец в Берлин Снимка: © Getty Images

Размяната на затворници между САЩ и Русия, при която баскетболистката Бритни Грайнър беше пусната на свобода в замяна на оръжейния търговец Виктор Бут, можеше да има доста по-различни измерения, ако първоначалните условия на Кремъл бяха изпълнени.

Руската страна е поискала Грайнър да бъде разменена за Вадим Красиков - извършителя на показното убийство в центъра на Берлин от 2019 г., при което беше ликвидиран Зелимхан Хангошвили.

Хангошвили беше грузински гражданин от чеченски произход, който бе приютен в Германия като политически бежанец три години по-рано.

  • Зелимхан Хангошвили е действал като военен командир в чеченската република Ичкерия срещу Русия по време на Втората чеченска война.
  • През август 2008 г. когато Русия и сепаратистите от Южна Осетия и Абхазия атакуват Грузия, Хангошвили служи като офицер от грузинските въоръжени сили.
  • Смята се, че той е осигурявал разузнавателна информация за грузинските и западните служби за сигурност, като е идентифицирал руски шпиони на територията на страната. Включен е в списъка на издирваните терористи от ФСБ.
  • Хангошвили преживява един опит за убийство в Грузия през 2015 г. По-късно той бяга в Украйна, а оттам се прехвърля в Германия.
  • На 23 август 2019 г. той е застрелян посред бял ден в парка Клайнер Тиергартен в Берлин.

Стрелецът се е опитал да избяга и да прикрие следите от престъплението, но е заловен от германската полиция. Осъден е на доживотен затвор.

  • Според данни на Bellingcat - убиецът Вадим Красиков е член на елитните спецчасти "Вимпел" на Русия.
  • "Вимпел" е създадена като елитно подразделение на КГБ през 1981 г. с мандат за изпълнение на подривни операции зад граница.
  • След разпадането на СССР "Вимпел" е преобразувано в "Департамент В" в рамките на Федералната служба за сигурност, като функциите й са променени за изпълнението на антитерористични операции на територията на Русия.
  • Красиков е обявен за издирване през 2014 г. заради убийството на руския бизнесмен Алберт Назранов. Атентатът срещу него носи черти, подобни на тези от нападението в Берлин - записи от камери за видеонаблюдение показват, че екзекуторът приближава жертвата си на велосипед, с който по-късно бяга.

Показното убийство доведе до дипломатическа криза между Германия и Русия, като двама служители на посолството в Берлин бяха изгонени от страната.

Съдът прие, че престъплението е извършено в интерес на руските държавни служби.

Говорителят на Белия дом по въпросите на сигурността Джон Кърби определи като "несериозно предложение" искането на Русия да си върне Красиков.

Руснакът се намира в германски затвор, върху който Съединените щати нямат юрисдикция.

Размяната на затворници на 9 декември се посреща с много въпроси в САЩ - както заради връщането на доставчик на оръжия за терористични групировки като Виктор Бут в Русия, така и заради неуспеха на дипломатите да върнат и втория арестуван американски гражданин Пол Уийлън (бивш морски пехотинец, обвинен в шпионаж от Москва).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ФК "Левски" осъди расистките изказвания на Гонзо

Фракцията "Ултрас Левски" обаче се оказа недоволна

15:48 - 27.01.2023

Нощният влак София-Варна стана денонощен

8 часа закъснение по трасето, пътниците били принудени да слязат в чакалнята на гара Стряма

14:43 - 27.01.2023

Депутатите приеха символично механизъм за разследване на главния прокурор

Гласуваните промени нямат шанс да бъдат окончателно приети до края на работата на парламента

13:57 - 27.01.2023

НАП е провела 3 ревизии на Nexo заради неплатен ДДС

Проверките на българското дружество са започнали още през март 2021

13:09 - 27.01.2023

Meta защити Telus и избяга от конкретни обяснения за заглушените критични гласове във Facebook

Основният въпрос "защо и как се блокират граждански гласове" остава с неясен отговор.

12:06 - 27.01.2023

Бащата на Джокович гледа полуфинала на сина си от вкъщи след скандала с привърженици на Путин

Организаторите на Australia Open потвърдиха, че Сърджан Джокович няма да е на трибуните за полуфиналния мач

11:30 - 27.01.2023