Русия е искала да размени Бритни Грайнър за екзекутора на чеченски боец в Берлин Снимка: © Getty Images

Размяната на затворници между САЩ и Русия, при която баскетболистката Бритни Грайнър беше пусната на свобода в замяна на оръжейния търговец Виктор Бут, можеше да има доста по-различни измерения, ако първоначалните условия на Кремъл бяха изпълнени.

Руската страна е поискала Грайнър да бъде разменена за Вадим Красиков - извършителя на показното убийство в центъра на Берлин от 2019 г., при което беше ликвидиран Зелимхан Хангошвили.

Хангошвили беше грузински гражданин от чеченски произход, който бе приютен в Германия като политически бежанец три години по-рано.

  • Зелимхан Хангошвили е действал като военен командир в чеченската република Ичкерия срещу Русия по време на Втората чеченска война.
  • През август 2008 г. когато Русия и сепаратистите от Южна Осетия и Абхазия атакуват Грузия, Хангошвили служи като офицер от грузинските въоръжени сили.
  • Смята се, че той е осигурявал разузнавателна информация за грузинските и западните служби за сигурност, като е идентифицирал руски шпиони на територията на страната. Включен е в списъка на издирваните терористи от ФСБ.
  • Хангошвили преживява един опит за убийство в Грузия през 2015 г. По-късно той бяга в Украйна, а оттам се прехвърля в Германия.
  • На 23 август 2019 г. той е застрелян посред бял ден в парка Клайнер Тиергартен в Берлин.

Стрелецът се е опитал да избяга и да прикрие следите от престъплението, но е заловен от германската полиция. Осъден е на доживотен затвор.

  • Според данни на Bellingcat - убиецът Вадим Красиков е член на елитните спецчасти "Вимпел" на Русия.
  • "Вимпел" е създадена като елитно подразделение на КГБ през 1981 г. с мандат за изпълнение на подривни операции зад граница.
  • След разпадането на СССР "Вимпел" е преобразувано в "Департамент В" в рамките на Федералната служба за сигурност, като функциите й са променени за изпълнението на антитерористични операции на територията на Русия.
  • Красиков е обявен за издирване през 2014 г. заради убийството на руския бизнесмен Алберт Назранов. Атентатът срещу него носи черти, подобни на тези от нападението в Берлин - записи от камери за видеонаблюдение показват, че екзекуторът приближава жертвата си на велосипед, с който по-късно бяга.

Показното убийство доведе до дипломатическа криза между Германия и Русия, като двама служители на посолството в Берлин бяха изгонени от страната.

Съдът прие, че престъплението е извършено в интерес на руските държавни служби.

Говорителят на Белия дом по въпросите на сигурността Джон Кърби определи като "несериозно предложение" искането на Русия да си върне Красиков.

Руснакът се намира в германски затвор, върху който Съединените щати нямат юрисдикция.

Размяната на затворници на 9 декември се посреща с много въпроси в САЩ - както заради връщането на доставчик на оръжия за терористични групировки като Виктор Бут в Русия, така и заради неуспеха на дипломатите да върнат и втория арестуван американски гражданин Пол Уийлън (бивш морски пехотинец, обвинен в шпионаж от Москва).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024