Русия е поставила експлозиви по "Северен поток 2" още при строежа му, твърди бивш шеф на "Нафтогаз" Снимка: © Getty Images

Експлозивите, използвани за взривяването на части от проекта "Северен поток 2", са били монтирани по тръбоповода още по време на неговия строеж. Такава версия за случилото се дава бившият ръководител на украинската газова компания "Нафтогаз" Андрий Коболев в интервю за немското издание "Зюддойче цайтунг" (SZ).

Според него зад експлозиите може да стои единствено Москва. Той посочва, че взривните вещества са били поставени от руски военни кораби, като на тях е била възложена задача от военноморския флот на Русия да провеждат подривни операции в открито море.

„В последната фаза на строителството на „Северен поток 2“ всички чуждестранни компании и техните кораби вече бяха санкционирани. Така че газопроводът беше завършен само от руски кораби. Тези производствени съдове бяха ескортирани от руски военни кораби и тръбопроводът беше завършен точно на мястото, на което сега е станала експлозията“, обяснява Коболев.

Миналата седмица три експлозии предизвикаха разрушения по три от тръбите на "Северен поток" 1 и 2, което доведе до изтичане на газ в морето. Европейските лидери не се съмняват, че повредите са резултат от саботаж.

Масивният теч на газ от "Северен поток" е умишлен саботаж . ЦРУ е предупредило Берлин още лятото

Що се отнася до мотивацията на Кремъл, експертът обяснява: "За Русия доставките на газ не са бизнес. Те са оръжие и Русия винаги е била готова да използва това оръжие, за да изнудва Европа. Особено германците никога не са искали да признаят това пред себе си".

Междувременно германският министър на вътрешните работи Нанси Фейзер съобщи, че ще бъде създадена съвместна разследваща група, която да разследва екплозиите. В нея ще влязат експерти от Германия, Дания и Швеция.

"Сега искаме да сформираме съвместен разследващ екип - съвместен разследващ екип по правото на ЕС, в който и трите държави ще изпратят следователи", заяви Файзер.

По казуса ще работят съвместно експерти от военноморските сили, полицията и разузнавателните служби.

Четвърти пробив по "Северен поток", саботажът може да е планиран от месеци


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022