Русия е загубила 5 пъти повече войници в Бахмут от Украйна, пресмята експерт от НАТО Снимка: © Getty Images

За всеки украински войник, убит в защита на Бахмут, руските сили са загубили поне петима. Това посочва военен експерт от НАТО пред CNN, като се позовава на данни от разузнаването на Алианса.

Служителят от военния съюз говори пред американската телевизия при условие за анонимност, тъй като няма право да обсъжда подобни разузнавателни данни. Въпреки огромната разлика в съотношението за загуби в Бахмут, той изтъква, че Украйна също търпи значителни загуби при защитата на града.

Украински официални лица многократно са заявявали, че нанасят тежки загуби на Москва, докато силите ѝ се опитват да превземат Бахмут.

"Нашите защитници нанесоха значителни загуби на противника, унищожиха голям брой превозни средства, принудиха най-добрите щурмови части на "Вагнер" да се бият и намалиха настъпателния потенциал на противника", заяви Олександър Сирски, командващ сухопътните войски на Украйна в района.

В понеделник стана ясно, че битката за защита на Бахмут ще продължи, след като украинската армия заяви, че няма да се оттегля от окупирания от руснаците град.

Междувременно Институтът за изследване на войната (ISW) анализира, че руската армия трудно ще успее да задържи особено големи териториални завоевания при подобен тип битки, които обикновено облагодетелстват силите на защитаващата армия. По този начин украинската войска може да нанесе тежки щети на напредващите руски сили дори докато тя се изтегля.

"Руските военни вероятно ще се затруднят да поддържат последващи настъпателни операции в продължение на няколко месеца, което ще даде на Украйна възможност да поеме инициативата", се казва в доклада на базирания в САЩ институт.

Сателитно изображение показва загубите на руската армия в Угледар Кадри показват драматичната загуба на руската армия край Угледар


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024