Русия не е същата след санкциите, или как Беларус изпревари Германия по внос Снимка: © Getty Images

Икономическите санкции срещу Русия заради военната инвазия в Украйна са довели до забележителни аномалии - до степен, в която Беларус вече изпреварва Германия по внос на стоки към Москва, макар че икономиката ѝ е 60 пъти по-малка от германската. Това показват данни, анализирани от Bloomberg.

Колкото и Русия да се опитва да компенсира спрения чуждестранен внос и да заобикаля санкционните режими, властите не успяват да се справят поради факта, че най-големите страни-износители са снижили драстично потока на продажбите си към този пазар.

Спадът на годишна база е около 40% според изчисленията на агенцията. Дори държави като Китай, които не са въвели официални санкции срещу Москва, продължават да съкращават износа към Русия за пореден месец след военната инвазия.

Турция, от друга страна, вдига значително обема на износа на стоки от 274,4 млн. долара към края на март, до 441,5 млн. долара към края на април. Дори това не може да помогне на фона на спада на вноса от Германия, Япония, Южна Корея и др. Няколко от най-големите автомобилни заводи в Русия спряха работа заради липса на части - почти 50% от обичайния внос в страната е машини и коли. Обикновената хартия вече е дефицитна заради недостига на вносни химически вещества за избелването ѝ.

Директорът по международна логистика в компанията за експресни доставки СДЕК Андрей Побежимов разказва, че в момента е много трудно да се пренесат товари от Европа, а в някои случаи е "почти невъзможно".

Медията обръща внимание, че руските финансови служби вече не публикуват някои ключови статистически данни, включително подробна разбивка за вноса и износа, след избухването на войната. От официалните отчети на най-големите ѝ търговски партньори обаче се виждат свидетелства за пълна промяна на икономическия пейзаж в страната.

Беларус се оказва един от основните "печеливши" играчи насред кризата. Износът на стоки към Русия се е удвоил за един месец, изчислен в стойност на продукцията, която варира от строителни материали до храна за домашни любимци, коментира Bloomberg.

Руската медия "Агентство" напомня, че това не е първият случай, в който Лукашенко се възползва от сложните отношения на Запада с Русия.

През 2014 г., когато ЕС и САЩ въведоха първите санкции срещу Путин със забрана на износа на хранителни стоки, Беларус започна да се занимава с реекспорт на дефицитните продукти към Русия. Така руският пазар се оказа изненадващо добре снабден с "беларуски" миди и хамон, както тогава коментира Дмитрий Медведев.

Един от най-големите руски карго превозвачи Fesco се опитва да отпуши веригите на доставки с нови морски маршрути за контейнеровози между Виетнам и Владивосток на изток или между Истанбул и Новоросийск в Черно море. Официалните прогнози са песимистични. ЕК прогнозира спад с над 25% на вноса на стоки в Русия на годишна база.

Антикризисните мерки на Русия включват достъп до евтини кредити и субсидии за засегнатите индустрии, отмяна на митническите такси на разнообразна продукция и легализиране на "паралелния внос", или продажбите на сивия пазар.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024