Русия обяви Христо Грозев и за "чуждестранен агент" Снимка: © Getty Images

Русия е обявила разследващия журналист Христо Грозев за "чуждестранен агент", съобщи самият той в Twitter. Писмото с новината е получено чрез електронна поща от колегите му в сайта за разследваща журналистика Bellingcat, където Грозев работи и участва в едни от най-мащабните разкрития, свързани с действия на Москва - от падането на малайзийския самолет над Украйна преди години, през връзките на руското разузнаване с отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания по-късно, до отравянето на опозиционера Алексей Навални с новичок през 2020 г. Филмът "Навални", посветен на последното разследване, получи статуетка "Оскар" за документално кино тази година.

Грозев прилага и копие от въпросното писмо от руското министерство на правосъдието, с което е обявен за "чуждестранен агент". То е с дата 24 април 2023 г. и в него се цитира федералният закон, приет през юни 2022 г. в Русия - тоест след началото на войната ѝ в Украйна - и предвиждащ жестоки наказания за разпространение на "фалшива информация" и дискредитиране на руската армия за действията ѝ в т.нар. от Кремъл "специална военна операция" на територията на съседната страна.

"Получих официалното си писмо, което ме определя за чуждестранен агент. Казва, че съм определен, защото съм под „чуждо влияние“ (??). Подписано е от "Директор за защита на националния интерес от чуждо влияние". Прилича на нещо, извадено от "1984", но по-ненормално", коментира Грозев последното развитие.

Само преди няколко дни се разбра, че руската прокуратура е измислила ново обвинение срещу българския журналист. Този път Грозев е обвинен за "незаконно пресичане на границата", поради което е поискана заповед за арест - и руски съдът я е уважил. Затова и руските медии съобщават, че Грозев е "задочно арестуван от съда в Москва". На тази формулировка той отговори с ирония: "Както каза Роман Доброхотов - защо просто не ни отровят "задочно" и да се приключва". От публично достъпната информация не става ясно кога прокуратурата смята, че Грозев е пресичал "нелегално" руската граница, а по-късно се разбра, че вероятно обвиненията са свързани с това, че е помагал на руски журналист да напусне страната си.

Христо Грозев вече беше обявен за издирване в Русия още в края на 2022 г. - без да е ясно в какво точно го обвиняват. Предполага се, че това е заради работата му като разследващ журналист и разкритията на Bellingcat. Той и семейството му бяха принудени да напуснат Австрия, където живееха заради опасения, че са в опасност, потвърдени от чужди разузнавания.

Заради това, че сигурността му е застрашена от потенциални действия на Москва и службите ѝ, Грозев не успя да участва лично в церемонията по връчване на тазгодишните награди за кино БАФТА в Лондон, където филмът "Навални" също беше отличен. Тогава в България властите реагираха и дори привикаха руския посланик в София Елеонора Митрофанова в МВнР за обяснения. Тя пък задочно "успокои" Грозев, че нямало от какво да се притеснява.

През декември Грозев беше изслушан от българското Народно събрание чрез видеоконферентна връзка. Тогава той каза, че не се чувства в безопасност в България заради наличието на голям брой агенти на руските служби в страната, които биха имали безпрепятствен достъп до него. Журналистът даде за пример и липсата на напредък по разследванията за руски операции срещу български военни обекти, които "не се движат със скоростта, с която бих очаквал", а прокуратурата дава "меко казано подвеждаща информация" на службите в други държави.

Bellingcat и Грозев бяха в основата и на разследвания, които откриха връзка между агенти на ГРУ (руското разузнаване), участвали в отравянето на Скрипал, и отравянето на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев. Предполага се, че с руските служби са свързани и поредица взривове в складове за боеприпаси в България в последните години, които остават все така неразкрити от българската прокуратура.

Грозев смята, че това, което се случва с него и обявяването му за издирване от режима в Кремъл, е "предупредителен изстрел към други колеги в Европа и САЩ".

Христо Грозев се сдоби с ново обвинение и "задочен арест" в Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024