Лондон не пуска Христо Грозев на наградите БАФТА, представлявал "риск за обществената сигурност" Снимка: © Getty Images

Разследващият журналист Христо Грозев няма да бъде допуснат до наградите БАФТА този уикенд, тъй като британската полиция му е забранила. Аргументът на властите е, че участието му в церемонията представлява "риск за обществената сигурност". За това съобщи самият той в профила си в Twitter.

Грозев е част от документалния филм "Навални", посветен на руския опозиционер Алексей Навални. Филмът е номиниран за наградата на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство. Именно по този повод Грозев и семейството му имат покана да присъстват на официалната церемония, която ще се проведе в Лондон на 19 февруари.

"С изненада открих, че британската полиция е забранила на цялото ми семейство и на мен да присъстваме на наградите БАФТА този уикенд, където е номиниран документалният филм "Навални". Причината е, че "представляваме риск за обществената сигурност", пише Грозев в Twitter.

В края на миналата година руското Министерство на вътрешните обяви Грозев за федерално издирване без да посочва за какво точно е заподозрян роденият в България журналист. Той доскоро живееше във Виена, но остана да пребивава в САЩ, след като австрийските власти го предупредиха, че наети от Москва убийци го издирват активно.

"Разбирам необходимостта да се осигури безопасността на гражданите (макар че не разбирам как моят син или дъщеря ми, която е тийнейджърка, представляват риск за обществото). Но моменти като този показват нарастващите опасности за независимите журналисти по света", посочва още Грозев.

Той допълва, че тези опасности не произтичат само от "диктаторите убийци", но и от това, че "гласът на журналистите се заглушава, вместо да се усилва, от цивилизования свят, на който те се опитват да служат".

В коментар под неговата публикация в Twitter британската депутатка Алиша Кърнс написа, че е повдигнала въпроса пред министрите и, че не Грозев е рискът за обществената сигурност.

Към момента няма официално становище от страна на БАФТА или на полицейските власти във Великобритания.

Грозев е директор на Bellingcat - група за разследваща журналистика, която има ключова роля в серия от разследвания за тежки престъпления, извършвани от агенти на руските служби за сигурност - от свалянето на малайзийския самолет MH17 над Украйна през 2014 г. до опита за убийство на Навални чрез отравяне с новичок.

Документалният филм за разследването срещу отровителите на Навални, в което Грозев активно участва, тази година е номиниран и за "Оскар".

През декември Грозев беше изслушан от българското Народно събрание. Тогава той каза, че не се чувства в безопасност в България заради наличието на голям брой агенти на руските служби в страната, които биха имали безпрепятствен достъп до него.

Той даде за пример и липсата на напредък по разследванията за руски операции срещу български военни обекти, които "не се движат със скоростта, с която бих очаквал", а прокуратурата дава "меко казано подвеждаща информация" на службите в други държави.

Грозев смята, че това, което се случва с него и обявяването му за издирване ог режима в Кремъл, е "предупредителен изстрел към други колеги в Европа и САЩ".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024