Русия остава без Times New Roman, Arial и други шрифтове Снимка: © Getty Images

Американската компания Monotype, която притежава едни от най-използваните за компютърни шрифтове, заяви, че е блокирала достъпа до своя каталог за потребители в Русия. Те няма да могат да използват шрифтовете на компанията, сред които са Times New Roman, Arial, Tahoma, Verdana и Helvetica.

За това сигнализираха първо потребители в Русия, които съобщиха, че достъпът им до шрифтовете е блокиран. При отваряне на страницата на компанията се появява следното съобщение: „Собственикът на сайта може да е наложил ограничения, които ви пречат да осъществите достъп“.

По-късно новината беше потвърдена и от говорител на „Monotype”.

„Съжалявам да съобщя, че предвид настоящите обстоятелства на санкции и международни отношения с Русия, в момента не можем да поддържаме каквито и да било бизнес отношения с руски компании или техни дъщерни дружества. Ние ще продължим да следим ситуацията и съответно ще актуализираме нашата политика“, каза представител на компанията пред руската държавна информационна агенция ТАСС.

Times New Roman е стандартен шрифт за официални документи в Русия. Според експерти това няма да засегне толкова обикновените потребители в интернет, колкото издателствата и компаниите, занимаващи се с производство на компютърни софтуери в Русия. За момента блокирането на каталога с шрифтове може да бъде избегнато чрез използване на VPN услуга.

Руското законодателство обаче може да наложи т.нар. „принудително лицензиране“, което позволява използването на продукти в страната, дори ако собствениците им откажат да предоставят на страната лицензи „поради необходимостта от защита на интересите на държавата и обществото“.

Това не е първият път, в който компанията налага подобни ограничения върху руските потребители. През 2014 г., след незаконното руско анексиране на Крим, технологичната компания „Monotype“ прекрати разрешението на Русия да използва шрифтовете на компанията в някои руски организации, включително за компании в IT сектора.

През май 2016 г. руският министър на комуникациите Николай Никифоров призова за „изчистването“ от чужди шрифтове в документи и работни файлове на руските правителствени агенции.

Държавната информационна агенция ТАСС обяви, че Русия вече подготвя алтернативни варианти на 11 компютърни шрифта, които да бъдат съвместими с тези на Monotype.

"Русия твърди, че има подготвени 11 шрифта, които могат да бъдат алтернативи на стандартните шрифтове на Monotype, до които вече няма достъп. И всички те без съмнение ще включват Z и V", пише потребител в Туитър. Символите "Z" и "V" се превърнаха в отличителни знаци, изобразяващи подкрепа към руските военни сили и действия в Украйна.

Решението за ограничения върху шрифтовете идва на фона на продължаващите международни санкции, наложени на Русия заради военна инвазия в Украйна. Редица западни компании обявиха, че се изтеглят от пазара в Русия, бяха наложени и мерки за някои руски компании, сред които „Газпром“, „Транснефт“ и други.

Технологичната компания „Microsoft” съобщи в началото на март, че ще спре да продава своите продукти на руския пазар. В края на месеца обаче ръководителите на компанията обясниха, че Microsoft няма да напусне напълно Русия въпреки призивите на украинските власти.

Друга компанията – Adobe, също спря продажбите си в страната. Тя разполага с каталог от шрифтове и други визуални услуги, които също могат да бъдат блокирани, ако компанията се изтегли от пазара в страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Днес убих човек": Кадри от дрон и телефонен разговор уличиха руски командир във военно престъпление

Потресаващата история за спасението на украинско семейство, попаднало под руски обстрел

17:43 - 22.03.2023

Володимир Зеленски посети войниците от фронта край Бахмут

Президентът на Украйна е на визита в Донецк - най-напрегнатата точка от руската инвазия

15:27 - 22.03.2023

Надписи по мистериозната картина на Полък в България я свързаха с Холивуд и Чаушеску

Прокуратурата ще търси и външна помощ за разследването

14:47 - 22.03.2023