"Журналистиката не е престъпление": Русия повдигна обвинения в шпионаж срещу американски журналист Снимка: © Getty Images

Руските следователи от Федералната служба за сигурност официално повдигнаха обвинения в шпионаж срещу кореспондента от "Wall Street Journal" Еван Гершкович.

Журналистът беше задържан в края на март в град Екатеринбург заради твърдения, че е събирал информация, която представлява държавна тайна за дейността на едно от предприятията от руския военно-промишлен комплекс.

Руската държавна информационна агенция ТАСС съобщава, че следователите на ФСБ официално са обвинили Гершкович в извършване на шпионаж в интерес на САЩ, но той отрича обвиненията.

"Той категорично отхвърли всички обвинения и заяви, че се занимава с журналистическа дейност в Русия", пише ТАСС, като се позовава на неидентифициран източник.

Гершкович е първият американски журналист, задържан в Русия по обвинения в шпионаж след края на Студената война.

Новината за повдигането на обвинения срещу него идва в момент, когато двамата водещи лидери на Сената на САЩ направиха рядко двупартийно изявление, в което поискаха освобождаването му, като заявиха, че "журналистиката не е престъпление".

"Остро осъждаме неправомерното задържане на американския гражданин и репортер на "Wall Street Journal" Еван Гершкович и настояваме за незабавното освобождаване на този международно известен и уважаван независим журналист", допълват лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър и лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл.

Те заявиха, че Гершкович е акредитиран от руското министерство на външните работи да работи като журналист в Русия и "руските власти не са представили никакви достоверни доказателства, за да оправдаят измислените си обвинения".

От американския вестник също излязоха с позиция и отхвърлиха руските обвиненията като ги определиха за "категорично фалшиви и неоправдани". Според тях това е "жестоко посегателство срещу свободната преса и трябва да предизвика възмущение у всички свободни хора и правителства по света".

Кремъл твърди, че Гершкович е извършвал шпионаж "под прикритието" на журналистиката. 31-годишният мъж, който свободно владее руски език, е роден в семейство на съветски емигранти и е израснал в Ню Джърси. През 2017 г. се премества да живее в Москва, за да се присъедини към англоезичния вестник Moscow Times, а след това работи за френската национална информационна агенция "Франс прес".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024