Русия развя съветското знаме и това на Руската империя в Санкт Петербург Снимка: © Kremlin.ru

Докато в България се събират средства за издигането на 111-метровото българско знаме като част от противоречив патриотичен проект в Родопите, Русия реши да реализира свой подобен такъв - макар и в по-скромен вариант.

В Санкт Петербург бяха издигнати огромни знамена на Русия, Руската империя и Съветския съюз, докато президентът Владимир Путин наблюдаваше тържествената церемония от яхта.

За това се похвалиха от Кремъл, които изтъкват, че знамената са издигнати високо на 179,5 метра и с тях се отбелязват трите годишнини от създаването на всяко едно от тях - 330 години от трикольора на Петър Велики, 165 години от знамето на Руската империя и 100 години в чест на съветското знаме.

Проектът е реализиран от руския енергиен гигант "Газпром", а за откриването му е организирана и специална церемония с концерт, на който е изсвирен руския химн в изпълнение на Националния филхармоничен оркестър.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Петков определя издигнатите три знамена като "символ на приемствеността на руската държавност".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024
GEN Z дневници

VOL.22: Как изкуственият интелект разбуни Евровизия. Не плюйте абитуриентите и Гала ще става баба

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на “Булевард България”?

09:41 - 18.05.2024
Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024