Русия се опитва да напредне в Бахмут, но Украйна отблъсква атаките Снимка: © Getty Images

Докато спора около това дали Германия да разреши на други държави да предоставят танковете Leopard на Украйна продължава, същото се случва и с военните действия на фронта.

Изглежда руските сили са се съсредоточили върху настъпление в посока Бахмут, посочва базираният в САЩ Институт за изследване на войната (ISW). Напоследък Русия е увеличила използването на въздушни удари като част от офанзивата ѝ в Бахмут, но украинската авиация отблъсква ударите, като е нанесла 14 удара по руски опорни пунктове и 3 удара по руски противовъздушни комплекси.

Бахмут е една от най-горещите точки на фронта от началото на руската военна инвазия в Украйна. Боевете за града, намиращ се в Донецка област, се водят още през май, но станаха извънредно интензивни в края на изминалото лято.

Това е и една от точките, в които голямо присъствие имат наемниците на частната паравоенна организация - "Вагнер", в която участват предимно затворници, наети на военна служба, в замяна на обещание за помилване.

Според военни анализатори превземането на Бахмут по-скоро би имало символично значение за Москва и градът не е особено важен от стратегическа гледна точка и няма да промени хода на войната.

Междувременно руското Министерство на отбраната съобщи, че силите му напредват в района на Запорожие и твърди, че са унищожили техника, включваща украински бойни машини, гаубици и две произведени в САЩ ракети HIMARS. Информацията обаче не може да бъде независимо проверена, а Украйна заяви, че твърденията на Русия за напредък в Запорожие са преувеличени.

Нито една от страните не е предприемала големи военни действия на южния фронт от ноември, когато Русия се изтегли от град Херсон. Войната вече продължава 11 месеца, а Киев смята, че Москва вероятно ще направи опит за нова офанзива през следващите месеци.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Джордж Клуни снима адаптация на френския шпионски сериал "Le Bureau des légendes"

Един от най-добрите френски сериали започва нов живот

17:07 - 07.02.2023

Джон Малкович като Мерелин Монро и Салвадор Дали в "Квадрат 500"

„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ ще краси софийската галерия съвсем скоро

16:45 - 07.02.2023

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на СБУ

Кадровите смени в правителството на Украйна продължават

16:00 - 07.02.2023

Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината

Служебният кабинет ще наблюдава, но няма да се меси в ценообразуването

15:43 - 07.02.2023

8 подаръка за Свети Валентин

Облечени в любов. Към себе си.

15:14 - 07.02.2023

Руска пропаганда във варненско училище? По следите на "научна" конференция с Митрофанова

Ученици е трябвало да присъстват на конференция с участието на Митрофанова. Малко след което събитието потъва в мистерия.

14:40 - 07.02.2023