Русия се възмути от спрения полет на Лавров и покани сръбския външен министър в Москва Снимка: © Getty Images

"Случи се нещо безпрецедентно" - така руският външен министър Сергей Лавров коментира ситуацията с отменения правителствен полет до Белград.

По-рано стана ясно, че България, Северна Македония и Черна гора са отказали да предоставят въздушен коридор за самолета на руския външен министър Сергей Лавров. Той трябваше да посети Сърбия, за да се срещне със сръбското държавно ръководство и да обсъди снабдяването на страната с руски енергийни източници. Визитата на Лавров обаче беше отменена в резултат на неполученото разрешение за прелитане.

Лавров определи хода на трите държави като "бецпрецедентен" и допълни, че все още не е получил обяснение за тяхното решение.

Външният министър каза, че вместо това ще покани сръбския си колега да го посети в Москва, като добави: "Основното нещо е, че никой няма да може да разруши нашите отношения със Сърбия".

„Ако посещението на руския външен министър в Сърбия се разглежда на Запад като нещо, което се доближава до заплаха в универсален мащаб, тогава нещата на Запад очевидно са доста лоши“, коментира Лавров.

Лавров изпита ефекта на санкциите: полетът на руския външен министър до Сърбия - невъзможен

Москва определи затварянето на въздушното пространство на трите държави като “враждебен акт”. Говорителят на Кремъл - Дмитрий Песко коментира, че подобни действия създават проблеми с разработването на график за дипломатически срещи на високо ниво.

Вътрешният министър на Сърбия Александър Вулин заяви, че дълбоко съжалява за "възпрепятстването" на посещението на Лавров, когото определи като "голям и доказан приятел на Сърбия".

"Свят, в който дипломатите не могат да търсят мир, е свят, в който няма мир. Тези, които попречиха на пристигането на Сергей Лавров, не искат мир, те мечтаят да победят Русия", каза Вулин в изявление.

Сръбският министър допълни, че се гордее, че страната му "не е част от антируската истерия, а страните, които са, ще имат време да се срамуват".

Отмяната на руския правителствен самолет разгневи и директорът на "Роскомос", който заплаши България и останалите страни с ядрена атака.

Дмитрий Рогозин заплаши "страхливите българи" с ядрена ракета


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024
Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024