Русия търси чеченци и затворници, които да запълнят оставените от „Вагнер“ дупки Снимка: © Getty Images

Русия се готви да изпрати още чеченски бойци и осъдени затворници в Украйна, за да запълни дупките, оставени от наемниците на „Вагнер“, които бяха изтеглени от бойното поле, смятат служители на европейското разузнаване, цитирани от Bloomberg.

Информацията идва, докато контраофанзивата на Украйна напредва към източния град Бахмут. Русия изпрати голям брой войници там, след като „Вагнер“ обяви изтеглянето си от града в края на май, оставяйки редиците в окупираните райони на Южна Украйна оредели.

Своеобразният бунт на основателя на „Вагнер“ Евгений Пригожин, превърнал се в най-голямата заплаха за 24-годишното управление на президента Владимир Путин, лиши руските сили от някои от най-закалените им бойци в Украйна. Министерството на отбраната в Москва досега не е дало информация колко наемници са подписали договори за присъединяване към армията до крайния срок 1 юли.

Именно изискването за подписване на контракт с Кремъл се сочи като причина за въставането на Пригожин. Той обвини министъра на отбраната Сергей Шойгу, че по този начин се опитва да унищожи „Вагнер“.

Ръководителят на украинското военно разузнаване Кирил Буданов определи „Вагнер“ като „най-ефективното руско подразделение, което е в състояние да постигне успех на всяка цена“. Москва обаче каза, че групата няма да воюва повече на бойното поле, въпреки че все още има индикации че тя набира бойци и в момента.

BBC: „Вагнер“ продължава да набира войници

По-рано през май Пригожин заяви, че е загубил 20 000 войници, включително около половината наети от затворите, по време на месеците на ожесточени боеве за Бахмут. Той твърди, че е разположил на бойното поле 50 000 осъдени.

Въпреки че не се очаква излизането на „Вагнер“ да промени хода на войната в Украйна, решимостта на Путин да избегне пълна военна мобилизация означава, че Русия вероятно ще изпрати още чеченци и затворници на фронтовата линия през следващите седмици, заявиха европейските служители.

След като започна да набира затворници, Министерството на отбраната постоянно увеличава броя им в армията до около 15 000 души и вероятно той ще продължи да нараства, заявиха европейските служители. Около 2000 служат в така наречените наказателни военни части „Буря Z“.

Не е ясно колко допълнителни военнослужещи може да предостави южната руска република Чечения. Чеченският лидер Рамзан Кадиров, който демонстрира преданост към Путин, заяви през май в Телеграм, че 7000 войници вече са в Украйна, а други 2400 се обучават за два нови полка на Министерството на отбраната.

Чеченските бойци досега не са показа кой знае каква ефективност във войната. Те си спечелиха прозвището „TikTok батальони“ от някои критици, тъй като изглеждат по-активни в социалните медии, отколкото в битка.

Възможно е Кремъл да гледа на тях „като на неизползвана нападателна сила, която може да възстанови способността на Русия да поддържа едновременни настъпателни усилия“, твърдят анализатори от Института за изследване на войната в доклад от 31 май. Все пак участието им предимно в тила на операциите през последната година „може да подсказва, че Кадиров се колебае дали да ангажира силите си“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024