Русия вкара в затвора журналистката, която засне последното видео на Алексей Навални Снимка: © Getty Images

Басманният районен съд в Москва постанови рускaта журналистка, отразявалa съдебните процеси срещу покойния опозиционен политик Алексей Навални и други дисиденти, да остане в ареста поне до 28 май.

Антонина Фаворска, идентифицирана от съдебните служители и като Антонина Кравцова, e обвинена в екстремизъм - престъпление, което се наказва с до шест години затвор.

„Медиазона“ съобщава, че разследването срещу Фаворска е свързано с дейността на движението на опозиционера Алексей Навални, който загина в руски затвор на 16 февруари.

Фаворска от години отразява съдебните процеси свързани с Навални.

Именно тя заснема последното видео, на което се вижда, че опонентът е все още жив, на 15 февруари по време на съдебно заседание.

Според „Медиазона“ тя е била арестувана на 17 март, няколко часа след като положила цветя на гроба на Навални, а по-късно е била обвинена от следствието в Москва за съмишленичка на Фонда за борба с корупцията.

Организацията на Навални е класифицирана като "екстремистка" от руската съдебна система. Полицията в Москва арестува стотици граждани, които се опитват да почетат смъртта на опозиционера.

В нощта на 27 срещу 28 март домът на Антонина Фаворска е бил претърсен два пъти, след което тя отново е отведена за разпит.

Претърсено е и жилището на родителите ѝ, съобщава адвокатът ѝ Михаил Бирюков, цитиран от СОТАвижън.

"Дори да отхвърлим фалшивостта на обвинението, същността му остава - журналистката е обвинена в журналистическа дейност", написа в Х нейна защита говорителката на Навални Кира Ярмиш.

Задържането ѝ съвпадна с първата годишнина от ареста на Еван Гершкович, 32-годишният репортер на "Уолстрийт джърнъл", който очаква процес в известния московски затвор "Лефортово".

Гершкович стана първият американски журналист, задържан по обвинение в шпионаж в Русия от края на Студената война. Той бе арестуван в Екатеринбург, град на 1, 800 км източно от Москва, на 29 март 2023 г. Той отрича обвиненията.

Правителството на САЩ настоява, че Гершкович е задържан неправомерно, а официални лица обвиниха Москва, че използва журналиста като пионка за политически цели.


"Мамо, ти ме подготви за затворническата храна": арестуваният в Русия американски журналист написа писмо


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024