Русия заплаши, че ако Украйна получи системите Patriot, може да има "непредвидими последствия" Снимка: © Getty

Русия отправи предупреждение, че ако Украйна получи Patriot - американските системи за притивовъздушна отбрана (ПВО) - това може да доведе до "непредвими последствия".

Руските медии пуснаха коментар на руското посолство във Вашигтон, в което се казва, че "това е пореден провокационен ход" на Белия дом.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че ако в Украйна се появят Patriot, те ще станат легитимна цел на руската армия.

"В САЩ се разгръща информационна кампания за евентуално изпращане на високотехнологични ПВО комплекси. Ако тези сведения се потвърдят, ще станем свидетели на пореден провокационен ход на администрацията, който може до доведе до непредвими последствия", пишат от руското посолство.

По думите на руснаците САЩ "все по-сериозно се включват" във войната в Украйна и с действията си "нанасят огромна вреда върху руско-американските отношения и създават допълнителен риск за глобалната сигурност".

Новината, че САЩ планират да снабдят Украйна с комплекси Patriot дойде на 14 декември, непосредствено след като системите за противовъздушна отбрана на Киев свалиха 13 руски дрона. Засега няма официална информация от Вашингтон по въпроса със системите Patriot. Американски медии, позозаващи се на източници от президентската администрация, заявяват, че се очаква одобрение на плана за въоръжаване на Украйна с ПВО от министъра на отбраната Лойд Остин.

От началото на войната въздушните удари са преимущество за Русия във войната ѝ в Украйна.

Patriot се смята за едно от най-способните оръжия с голям обсег на действие за защита на въздушното пространство от пристигащи балистични и крилати ракети, както и от някои самолети. Поради големия си обсег на действие и височинните си способности тя може потенциално да сваля руски ракети и самолети далеч от предвидените им цели на територията на Украйна. Спецификациите на ракетите, с които са снабдени установките, казват, че обсегът им е 70 км.

С модерните ПВО системи САЩ вече снабдиха съюзници от НАТО като Полша, за да се подсили отбраната в рамките на Алианса. Прлез годините Patriot са разполагани още в Саудитска Арабия и Ирак, за да противодействат на заплахи от Иран, както и в Тихоокеанския регион с цел възпиране на Северна Корея.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024