Руска атака срещу град Запорожие взе жертви, има и ранени Снимка: © Getty Images

При руско нападение над украинския град Запорожие са загинали мъж и жена, а други шестима души са били ранени, съобщават местните власти.

Пострадалите са момче на 9 години и 36-годишната му майка, двама младежи на 20 и 22 години и 55-годишна жена и 51 годишен мъж, които са в тежко състояние.

Атаката е била извършена около 15 ч. местно време, когато в града са се чули два взрива.

По същото време са били нанесени и руски удари срещу Харков и близките населени места, но няма информация за пострадали.

Двете области - Харковска и Запорожка - са под почти всекидневен обстрел на руските сили. Целта на нападенията е най-вече енергийната инфраструктура, което води до режим на тока в тези райони.

Междувременно украински военни дронове са атакували Запорожката атомна електроцентрала, като няма нанесени щети по критична инфраструктура, съобщиха от контролираната от Русия централа.

Преди ден стана ясно, че резервен електропровод, който захранва окупираната АЕЦ с ток, е бил прекъснат. Другият, който е основен и който наскоро беше възстановен от Украйна, все още работи.

Шестте реактора на намиращата се близо до фронтовата линия централа не работят, но ако остане без електричество, отработеното ядрено гориво, което се съхранява там, няма да може да се охлажда и това може да предизвика сериозен инцидент.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари строителен хипермаркет в Харков, пълен с хора

Най-малко 24 души са ранени, а двама са загинали, много от хората са в неизвестност

17:36 - 25.05.2024