Руска журналистка е брутално пребита в Чечня

Руската разследваща журналистка от "Новая газета" Елена Милашина е физически малтретирана по време на посещение в Чечня.

Милашина е пътувала заедно с адвоката Дмитрий Немов, когато таксито им е блокирано от въоръжени мъже с три коли. Нападателите са ги пребили и са им отнели цялата техника. Немов е разказал, че мъжете са ги заплашвали с убийство, като са насочвали пистолет до главите им, като са им заповядали "Махайте се оттук, предупредиха ви. Няма да пишете за нищо".

Правозащитната организация "Център Мемориал" съобщава брутални подробности за състоянието на двамата.

Милашина е със счупени пръсти, с травми по цялото тяло. Главата ѝ е обръсната "до голо", а нападателите са я напръскали със зелена боя.

44-годишната жена е приета в болница, като многократно е губила съзнание. Според "Мемориал" Милашина не може да се върне без специализиран медицински транспорт. Журналистката и бивш политик Ксения Собчак пише още, че чеченците са счупили пръстите на Милашина, когато тя е отказала да даде кода на телефона си. Пострадалата жена е и диагностицирана с черепно-мозъчна травма.

Юристът Александър Немов също се движи и говори трудно.

Нападението не е случайно и не е първият опит за сплашване срещу журналистката. Милашина е сред "враговете" на Рамзан Кадиров заради разследванията си за корупцията и нарушенията на човешките права в Чечня. Сред нейните публикации са статии за масовото преследване на хомосексуални хора в кавказката република, сватбата на местен полицейски началник за непълнолетно момиче, разкрития за елитния комплекс в Грозни, в който живее семейството и най-близкото обкръжение на Кадиров.

Милашина работи в "Новая газета" още от времето на Анна Политковская, която става неин ментор. Политковская също стана жертва на поръчково нападение и беше ликвидирана през 2006 г.

През 2022 г. репортерката е принудена да напусне Русия заради откритите заплахи, които Рамзан Кадиров отправя срещу нея.

Поводът Милашина да се върне в Чечня е процес, свързан с един от най-големите политически скандали в републиката.

Делото е срещу Зарема Мусаева - майка на правозащитника Абубакар Янгулбаев, който разследва случаи на тормоз и мъчения от страна на силовите структури. Пребитият Александър Немов е нейният адвокат.

Янгулбаев е син на бившия върховен съдия от Чечня Сайди Янгулбаев. Малко преди началото на войната депутатът в руската Дума и близък сътрудник на Кадиров Адам Делимханов директно заплашва да "отреже главата" на роднините на Янгулбаев заради разследванията на неговия син.

През януари 2022 Зарема Мусаева е отвлечена от чеченски полицаи от дома си в Нижний Новгород, уж заради призовка за даване на свидетелски показания. Вместо това тя е обвинена за "нападение" срещу служителите на полицията и в измама.

Във вторник тя беше осъдена на 5.5 години затвор - максималното наказание за престъплението, в което я обвиняват. Мусаева страда от здравословни проблеми, които са се изострили по време на престоя ѝ в ареста. "Смъртна присъда", пише нейният син Бакар Янгулбаев след новината за решението на съда.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024
Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024