Руска журналистка е брутално пребита в Чечня

Руската разследваща журналистка от "Новая газета" Елена Милашина е физически малтретирана по време на посещение в Чечня.

Милашина е пътувала заедно с адвоката Дмитрий Немов, когато таксито им е блокирано от въоръжени мъже с три коли. Нападателите са ги пребили и са им отнели цялата техника. Немов е разказал, че мъжете са ги заплашвали с убийство, като са насочвали пистолет до главите им, като са им заповядали "Махайте се оттук, предупредиха ви. Няма да пишете за нищо".

Правозащитната организация "Център Мемориал" съобщава брутални подробности за състоянието на двамата.

Милашина е със счупени пръсти, с травми по цялото тяло. Главата ѝ е обръсната "до голо", а нападателите са я напръскали със зелена боя.

44-годишната жена е приета в болница, като многократно е губила съзнание. Според "Мемориал" Милашина не може да се върне без специализиран медицински транспорт. Журналистката и бивш политик Ксения Собчак пише още, че чеченците са счупили пръстите на Милашина, когато тя е отказала да даде кода на телефона си. Пострадалата жена е и диагностицирана с черепно-мозъчна травма.

Юристът Александър Немов също се движи и говори трудно.

Нападението не е случайно и не е първият опит за сплашване срещу журналистката. Милашина е сред "враговете" на Рамзан Кадиров заради разследванията си за корупцията и нарушенията на човешките права в Чечня. Сред нейните публикации са статии за масовото преследване на хомосексуални хора в кавказката република, сватбата на местен полицейски началник за непълнолетно момиче, разкрития за елитния комплекс в Грозни, в който живее семейството и най-близкото обкръжение на Кадиров.

Милашина работи в "Новая газета" още от времето на Анна Политковская, която става неин ментор. Политковская също стана жертва на поръчково нападение и беше ликвидирана през 2006 г.

През 2022 г. репортерката е принудена да напусне Русия заради откритите заплахи, които Рамзан Кадиров отправя срещу нея.

Поводът Милашина да се върне в Чечня е процес, свързан с един от най-големите политически скандали в републиката.

Делото е срещу Зарема Мусаева - майка на правозащитника Абубакар Янгулбаев, който разследва случаи на тормоз и мъчения от страна на силовите структури. Пребитият Александър Немов е нейният адвокат.

Янгулбаев е син на бившия върховен съдия от Чечня Сайди Янгулбаев. Малко преди началото на войната депутатът в руската Дума и близък сътрудник на Кадиров Адам Делимханов директно заплашва да "отреже главата" на роднините на Янгулбаев заради разследванията на неговия син.

През януари 2022 Зарема Мусаева е отвлечена от чеченски полицаи от дома си в Нижний Новгород, уж заради призовка за даване на свидетелски показания. Вместо това тя е обвинена за "нападение" срещу служителите на полицията и в измама.

Във вторник тя беше осъдена на 5.5 години затвор - максималното наказание за престъплението, в което я обвиняват. Мусаева страда от здравословни проблеми, които са се изострили по време на престоя ѝ в ареста. "Смъртна присъда", пише нейният син Бакар Янгулбаев след новината за решението на съда.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024
Важно днес

Зеленски нареди чистка в държавната гвардия след разкрития за заговори с Русия

СБУ арестува служители, заподозрени в планиране на убийства, включително на президента

16:06 - 24.06.2024
Важно днес

БДЖ пуска още влакове между София и Бургас след недоволство на пътници

БДЖ започва и поетапно оборудване с електронни устройства за продажба на билети

15:31 - 24.06.2024
Живот

Пеем за всички, мълчим за милион

Ироничната обява на рапъра 100 кила от ефира на bTV много добре описва ситуацията на доста от българските музиканти, тяхната финансова мотивация и готовността им да застават зад обществени каузи

14:16 - 24.06.2024
Важно днес

Земеделци от Ямбол продължават протеста си срещу новия областен директор

Недоволството дойде след поредните смени, извършени от кабинета "Главчев"

14:10 - 24.06.2024