Германия се е принудила да евакуира своя директор на разузнаването Бруно Кал от Украйна, след като той се е оказал "изненадан" от руската инвазия в страната, докато е бил на посещение в Киев на 24 февруари. 

Усилията по изтеглянето на Кал от зоната на военните действия са продължили поне едно денонощие - според Spiegel той би трябвало да се е прибрал в Берлин в петък вечер. Причината за забавянето е, че конвоят с автомобилите му е бил блокиран в общия поток от украински бежанци, напускащи страната на запад

Неловката ситуация с 59-годишния директор на Федералната разузнавателна служба на Германия беше съобщена първо от немския "Focus", а по-късно беше потвърдена и официално от правителството. Тя се случва на фона на критиките срещу властите в Берлин за колебливата позиция по отношение на подкрепата за Украйна въпреки публичната информация на западни разузнавателни служби за готвената офанзива на Кремъл. 

Според информацията - Бруно Кал се е намирал в Киев на планирано посещение. Ден преди руското нападение в Украйна, самолетът на Кал е върнат обратно в Германия. Той е отменил срещите си, насрочени за следващия ден, но не се е евакуирал навреме с организирания конвой за германски държавни служители от Украйна. 

Едва след началото на войната той и членове на делегацията му, заедно с други германски служители, са изведени от Киев по спешност с автомобилен конвой

По това време небето над Украйна вече беше затворено за полети, а руската армия обстрелваше ключови военни обекти на територията на цялата страна. 

Напускането на Украйна е било "трудно и продължително заради паралелните потоци от бежанци", казва говорител на разузнаването пред Spiegel. 

В първоначалната информация на Focus се посочваше, че в Украйна е изпратен специален екип от служители, които да изтеглят останалия Бруно Кал в безопасност - от BND отричат да се е наложила такава извънредна операция. 

Остава неясно защо шефът на германското разузнаване е допуснал да остане на територията на Украйна в момента на избухване на огъня. 

Бруно Кал е ръководител на службата от 2016 г. насам, юрист е по образование и е работил като началник на кабинета на бившия финансов министър Волфганг Шойбле в правителството на Ангела Меркел, преди да бъде назначен за началник на BND (Bundesnachrichtendienst).  

Wall Street Journal описва ситуацията с коментар за това, че инцидентът с Кал "показва колко ниско-рискова е била оценката на германските и други европейски служби за сигурност по повод потенциалната запаха за инвазия в Украйна", както и че "много страни се оказаха до голяма степен неподготвени за войната, въпреки че американските и британските разузнавателни служби предупреждаваха за това от седмици". 

Конфузната позиция на Германия по кризата с Украйна си пролича и около новините за прословутата доставка на военна помощ за Киев под формата на 5000 каски.

Едва на втория ден от руската инвазия Берлин е подготвил пратката с камиони, които обаче не са стигнали до украинска територия, а са предали каските извън страната поради факта, че вече течаха активни бойни действия, съобщава Spiegel. 

Германия отказва да предостави на Украйна оръжия или боеприпаси, с които може да се стигне до ликвидиране на руски войници. 

Кметът на Киев Виталий Кличко нарече предложението за каските "подигравка" и поиска от германските си колеги да изпратят и "възглавници".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"