Германия се е принудила да евакуира своя директор на разузнаването Бруно Кал от Украйна, след като той се е оказал "изненадан" от руската инвазия в страната, докато е бил на посещение в Киев на 24 февруари.

Усилията по изтеглянето на Кал от зоната на военните действия са продължили поне едно денонощие - според Spiegel той би трябвало да се е прибрал в Берлин в петък вечер. Причината за забавянето е, че конвоят с автомобилите му е бил блокиран в общия поток от украински бежанци, напускащи страната на запад.

Неловката ситуация с 59-годишния директор на Федералната разузнавателна служба на Германия беше съобщена първо от немския "Focus", а по-късно беше потвърдена и официално от правителството. Тя се случва на фона на критиките срещу властите в Берлин за колебливата позиция по отношение на подкрепата за Украйна въпреки публичната информация на западни разузнавателни служби за готвената офанзива на Кремъл.

Според информацията - Бруно Кал се е намирал в Киев на планирано посещение. Ден преди руското нападение в Украйна, самолетът на Кал е върнат обратно в Германия. Той е отменил срещите си, насрочени за следващия ден, но не се е евакуирал навреме с организирания конвой за германски държавни служители от Украйна.

Едва след началото на войната той и членове на делегацията му, заедно с други германски служители, са изведени от Киев по спешност с автомобилен конвой.

По това време небето над Украйна вече беше затворено за полети, а руската армия обстрелваше ключови военни обекти на територията на цялата страна.

Напускането на Украйна е било "трудно и продължително заради паралелните потоци от бежанци", казва говорител на разузнаването пред Spiegel.

В първоначалната информация на Focus се посочваше, че в Украйна е изпратен специален екип от служители, които да изтеглят останалия Бруно Кал в безопасност - от BND отричат да се е наложила такава извънредна операция.

Остава неясно защо шефът на германското разузнаване е допуснал да остане на територията на Украйна в момента на избухване на огъня.

Бруно Кал е ръководител на службата от 2016 г. насам, юрист е по образование и е работил като началник на кабинета на бившия финансов министър Волфганг Шойбле в правителството на Ангела Меркел, преди да бъде назначен за началник на BND (Bundesnachrichtendienst).

Wall Street Journal описва ситуацията с коментар за това, че инцидентът с Кал "показва колко ниско-рискова е била оценката на германските и други европейски служби за сигурност по повод потенциалната запаха за инвазия в Украйна", както и че "много страни се оказаха до голяма степен неподготвени за войната, въпреки че американските и британските разузнавателни служби предупреждаваха за това от седмици".

Конфузната позиция на Германия по кризата с Украйна си пролича и около новините за прословутата доставка на военна помощ за Киев под формата на 5000 каски.

Едва на втория ден от руската инвазия Берлин е подготвил пратката с камиони, които обаче не са стигнали до украинска територия, а са предали каските извън страната поради факта, че вече течаха активни бойни действия, съобщава Spiegel.

Германия отказва да предостави на Украйна оръжия или боеприпаси, с които може да се стигне до ликвидиране на руски войници.

Кметът на Киев Виталий Кличко нарече предложението за каските "подигравка" и поиска от германските си колеги да изпратят и "възглавници".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Урсула фон дер Лайен може да се кандидатира за ръководител на НАТО

Според в. "The Sun" редица държави-членки на НАТО са предложили фон дер Лайен да поеме военния съюз

09:32 - 01.04.2023

Xiaomi обави фотоконкурс за любители и професионалисти в България

Големият победител, ще се присъедини към локалния екип от фотографи на Xiaomi

09:08 - 01.04.2023

Андрю Тейт е пуснат под домашен арест след месеци, прекарани в румънския затвор

Андрю Тейт и брат му Тристан спечелиха обжалване и ще бъдат пуснати под домашен арест

09:04 - 01.04.2023

17-годишен ученик е задържан за фалшивите бомбени заплахи

Момчето е изпращало заплахи в сряда, четвъртък и петък

21:26 - 31.03.2023

Бившият технологичен редактор на The Guardian заведе дело за милиарди срещу Google

Все повече издатели обвиняват гиганта, че злоупотребява с господството си и ограничава приходите им от онлайн реклама

16:06 - 31.03.2023