Снимка: © Getty Images

В края на миналата година бившата електроцентрала GES-2 се превърна в новото културно средище на Москва - музей на изкуството, създаден с идеята да конкурира лондонския Tate Modern. Славата обаче продължи само няколко месеца.

Ако днес човек се разходи из залите на музея в руската столица, ще се сблъска с празни стени - огромна част от творбите вече липсват. 

"Не е време за съвременно изкуство, когато хора умират и се пролива кръв. Не можем да се преструваме, че животът продължава да е нормален", казва пред The Guardian Евгени Антуфиев - руски артист, който е поискал творбите му да бъдат премахнати от GES-2 след началото на руската инвазия в Украйна.

Само преди няколко месеца - през декември, президентът Владимир Путин бе сред първите посетители на обширните и богати галерии на новия арт център. Днес обаче гледката е съвсем различна и ясно показва културното отцепление на страната от света.

"Трябва да прекратим илюзията, че всичко ще се върне към начина, по който е било преди войната. Да пием коктейли на откривания на изложби, докато убиват хора, изглежда престъпно", продължава Антуфиев.

Една от най-ценните творби при откриването на музея бе "Santa Barbara - A Living Sculpture". Работата изследва отношенията между Русия и САЩ. След 24 февруари обаче авторът ѝ, исландецът Рагнар Кяртансон, е сред мнозината артисти, които решават да се дистанцират от GES-2. Музеят заема ясна позиция, че няма да използва своята сцена, за да се противопостави на инвазията на Русия в Украйна. И си поема последствията от това.

"Много хора призоваваха да се заеме по-категорична позиция, имаше отворени писма към GES-2 и други музеи да излязат с изявление по темата, но изглежда това би било заплаха за тяхното съществуване," казва Франческо Манакорда - бивш художествен ръководител на фондацията, която управлява арт пространството. Той подава оставката си непосредствено след началото на войната.

"Да бъдат изложени творби против войната е невъзможно", добавя Манакорда и напомня, че в Русия вече да заемаш позиция срещу "военната операция" на Кремъл е против закона. През март парламентът прие решение, според което разпространяването на "фалшиви" новини относно случващото се в Украйна се наказва с до 15 години затвор.

Друга сграда, която ще остане празна през следващите седмици, е руският павилион на Венецианското биенале. Традиционно той събира във Венеция руския политически и културен елит по време на може би най-престижното изложение в света.

Още в първите дни от войната руски артисти обявяват, че няма да представят страната си на биеналето, а роденият в Литва куратор на павилиона Раймундас Маласаускас директно подава оставката си. 

"Стана ни ясно, че няма как да бъдем във Венеция, защото павилионът е на Руската федерация. Дори и да сме на италианска почва, той остава подчинен на руското министерство на културата", споделя Маласаускас.

Според Марат Гелман, дългогодишен колекционер на руско изкуство, единствено тези руски артисти, които заемат ясна и открита позиция против войната, ще бъдат добре дошли в Европа. 

След като Кремъл въведе законовите промени, с които забранява критиките срещу военните действия в Украйна, стотици артисти напускат страната. Сред тях е и Антонина Баевер: "Избягах от Москва, която се превърна в Мордор," казва тя с препратка към зловещия град от "Властелинът на пръстените": "За мен нямаше друга опция - нямаше как да остана там и да запазя мълчание, а предвид действията ми, нямаше да остана свободна още дълго." 

"Единственото руско изкуство, което остава релевантно в момента, е това, което се противопоставя на войната. За него влизаш в затвора от 15 дни до 15 години." 

През март Путин обяви, че "държавата му е влязла в културна битка със Запада" и сравни отношението към руската култура в чужбина с изгарянето на "нежеланата литература" от нацистките поддръжници в Германия. 

За свободно заемане на позиции от страна на културните гиганти в страната не може и да се говори. Болшой театър обяви, че ще представи серия от представления в подкрепа на "военната операция" в Украйна, а театър "Олег Табаков" постави огромна буква "Z" на фасадата си в центъра на Москва.

Все още има и артисти, които се противопоставят на инвазията въпреки заплахите.

Александра Скочиленко бе арестувана преди седмица, след като получи обвинения, че е заменила цените в магазин в столицата с послания срещу военните действия на Кремъл. Очакват я до 10 години затвор, заради "дискредитиране" на армията.

Миналия вторник класически концерт срещу войната бе прекъснат от полицията по време на изпълнение на пианиста Алексей Любимов - той изсвири последните ноти от "Impromtu Op 90 No 2" на Шуберт, докато "служителите на реда" стояха до него на сцената. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне