Руски газ вече и официално не тече към Германия: Uniper спечели арбитражно дело срещу "Газпром" Снимка: © Uniper

Две години, след като страната спря доставките на руски газ, германското държавно дружество Uniper успя и официално да разтрогне договора си с "Газпром".

Това става, след като най-големият вносител на природен газ в Германия спечели дело в Арбитражния съд в Стокхолм. То е заведено още през 2022 г. но съдът се е произнесъл по него на 7 юни.

До този момент, въпреки че по тръбите не тече газ, договорите между Берлин и Москва, не са се считали за прекратени.

"Решението на съда дава правна ясното на Uniper. По неговата сила ние прекратяваме официално доставките от "Газпром Експорт", посочва в официално съобщение на дружеството изпълнителният му директор Майкъл Луис.

Съдът в Стокхолм е постановил "Газпром" да изплати повече от 13 млрд. евро заради нанесени щети - те обхващат количествата, които страната не е получила след решението на руския гигант първо да намали драстично, а след това да спре доставките за Германия.

Заради отказа да плащат в рубли след началото на войната в Украйна, "Газпром" спря доставките за няколко държави в Европа, включително и България, а част от тях заведоха и спечелиха арбитражни дела срещу компанията.

Заради спрените руски доставки Uniper беше принудена да търси алтернативно количества на много по-високи цени, заради което се наложи и държавна намеса, за да може компанията да се стабилизира финансово.

Сегашното решение на Арбитражния съд в Стокхолм е важно и защото ще позволи на държавата да пусне на фондовите пазари дял от Uniper, а с продажбата на акциите да покрие загубите по време на газовата криза преди две години.

Европейските пазари веднага реагираха на новината, като цената природния газ се покачи леко.

"Картината е много мрачна". Как войната в Украйна срива "Газпром"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024