И България се сети да заведе иск срещу "Газпром" за спрения газ

Почти две години след като стана една от първите държави, чийто газови доставки бяха прекратени от Русия, България обяви, че ще иска компенсации от "Газпром" за претърпени щети.

"Новото ръководство на "Булгаргаз" е взело решение и ще претендира претърпени вреди от прекратяването на доставките от страна на "Газпром" от над 400 млн. евро," обяви служебният министър на енергетиката Владимир Малинов.

"Газпромекспорт" - дъщерното дружество на "Газпром", чиято основна дейност е преносът на природен газ, ще трябва в кратък срок да уреди претенцията доброволно

Ако това не се случи, "Булгаргаз" ще заведе дело в Арбитражния съд в Париж, уточни Малинов.

Срокът, даден на руското дружество, е от един месец, който по думите на министъра е достатъчен, предвид, че от спирането на доставките е минало много време.

Той обясни, че до иск се стига чак сега, защото правният анализ на спрените доставки се е забавил. Освен него е направен е финансов анализ и на тази основа е изчислен размерът на претенцията - 400 млн. евро.

България и Полша бяха първите страни, на които "Газпром" спря доставките след началото на войната на Русия в Украйна.

Арбитражни дела срещу "Газпром" още миналата година заведоха няколко европейски компании със сходни мотиви: едностранно нарушени дългосрочни договори за доставка на газ от страна на руския енергиен гигант.

На първия си брифинг пред медиите, откакто пое поста, енергийният министър обяви още, че "Булгаргаз" ще коригира внесенето в енергийния регулатор искане за поскъпване на природния газ.

Предложението ще бъде цената за юни да е по-висока с 8% вместо с вече поисканите 11%.

Причината е, че след проведен търг за доставка на втечнен природен газ на терминалите в Турция турската компания "Боташ" е предложила най-изгодните условия по споразумението за резервиран капацитет със самото дружество.

"По капацитета, резервиран по споразумението с "Боташ", тя ще направи и отстъпка за цената, което ще доведе до спестяване на разходи на "Булгаргаз" за юни за над 11,5 млн. лв., " каза още Малинов.

Дори с тази доставка обаче "Булгаргаз" няма да може да използва пълния запазен капацитет, но според договора е задължен да плаща близо 500 хил. долара на ден заради заложените неизгодни условия.

В един от последните си работни дни парламентът задължи служебното правителство на Димитър Главчев да влезе в преговори с турската държавна фирма "Боташ", за да предоговори крайно неизгодните му условия. Процесът се води от Малинов, който е пряк участник в схемата с "Боташ" - когато договорът е подписан, той е изпълнителен директор на държавното дружество "Булгартрансгаз".

Малинов вече е разговарял с турския си колега, но преди няколко дни обясни, че предоговарянето ще е трудно, тъй като турската страна има постигнат икономически интерес от него.

Владимир Малинов: Умерен оптимист съм, че договорът с "Боташ" ще бъде предоговорен


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Stadler Polska се отказа oт поръчки за милиард за нови влакове на БДЖ

Полската компания се отказа от договор за нови електрически мотриси

18:07 - 24.07.2024
Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024