Руски хакери атакуваха сайта на парламента Снимка: © Telegram

Руска хакерска група блокира сайта на Народното събрание в петък вечерта. За атаката съобщи първо депутатът от "Продължаваме промяната-Демократична България" Ивайло Мирчев в своя публикация във Facebook.

Сайтът на парламента е бил недостъпен за известно време, както и този на пристанището във Варна. Зад хакерските действия стои руската група NoName057.

В своя канал в Telegram те посочват срещу правителствения сайт е извършена DDoS атака - стандартна атака за отказ от услугa, която затруднява достъпа само за кратък период от време до сайтовете. Причината е идеята на Народното събрание да изпрати около 100 бронирани машини БТР на Украйна.

"България подарява на Украйна торба със 100 бронирани машини. За това сайтът на българското Народно събрание получи няколкостотин хиляди DDoS атаки от нас", се казва в тяхното съобщение.

Към момента сайтът на институцията работи без проблем.

От канала им става ясно, че през последните месеци те са извършвали хакерски атаки и в редица други европейски страни, включително на сайта на френския Сенат, литовското летище и Националната банка на Полша.

NoName057(16) е проруска група, извършваща хакерски атаки предимно срещу Украйна и нейните съюзници. Групата се формира през март 2022 г. в Telegram.

Според собственото ѝ описание действията ѝ са в отговор на онези, които са заели открито враждебна позиция спрямо Русия. NoName057(16) твърди, че не работи за финансова изгода и е готова да си сътрудничи със "съмишленици".

Това не е първият път, в който руски хакери блокират правителствен сайт в България. През октомври 2022 г. групата KILLNET спря за известно време достъпа до няколко сайта, включително тези на Министерски съвет, Президенството, Министерствата на вътрешните работи, на отбраната и други.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024