Снимка: © Getty Images

Руската хакерска група APT29 е направила опит да пробие системите на фармацевтични компании и изследователски групи от Великобритания, САЩ и Канада, които в момента работят по разработката на ваксина срещу SARS-Cov2. 

Това съобщават представители на Националния център за киберсигурност на Великобритания. Експертите твърдят, че са "почти сигурни" във врързката между APT29 и разузнавателните служби на Русия. 

От информацията за атаките не става ясно дали някоя от тях е успяла да открадне конфиденциални данни от разработките на ваксината. Установено е, че не е компрометирано нито едно изследване на компаниите и университетите, които работят в тази област. 

Великобритания е една от най-напредналите държави в търсенето на ефективен препарат за имунизиране на населението срещу коронавирусна инфекция. Учените от лабораториите на Оксфорд и Imperial College London са сред водещите експерти в тази сфера. 

Рядко британските служби за сигурност изразяват публични съмнения за злонамерена намеса на чужда държава в кампания за кибератаки. В случая обаче разследването е споделено и със САЩ и Канада, които се очаква да оповестят собствените си оценки за инцидентите. 

Външният министър на Великобритания Доминик Рааб определи като "напълно неприемливи" опитите за шпионаж от страна на Русия срещу научни институции, борещи се срещу пандемията от Covid-19. 

"Докато другите преследват егоистичните си интереси с безотговорно поведение, Великобритания и нейните съюзници продължават тежката работа по откриването на ваксина и защитаването на световното обществено здраве. Великобритания ще продължи да противодейства на онези, които участват в подобни кибератаки и ще работи със съюзниците си за търсенето на отговорност от извършителите", казва той. 

Групата APT29, известна още като Dukes / Cozy Bear, е уличаена в атаката срещу сървърите на Демократическата партия през 2016 г.  


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?

Netflix ще покаже скандалното интервю на Даяна - въпреки несъгласието на принц Уилям

Новият сезон на The Crown връща един от най-травмиращите спомени за кралското семейство