Руски офицери и военни командири бягат от Крим и Южна Украйна Снимка: © Getty Images

В окупираните от Русия райони на Крим и Южна Украйна руски офицери от разузнаването и военни командири са започнали да се евакуират и "спешно да преселват семействата си" обратно на руска територия. Това съобщиха от военното разузнаване на отбраната на Украйна.

Служителите от разузнаването отбелязват, че руски граждани "тайно се опитват да продадат домовете си" и са започнали спешно да евакуират роднините си от полуострова.

Това става дни след успешната контраофанзива на Украйна в Харковска област, която остави Кремъл в трудна позиция, за да намери отговор за най-голямото си военно поражение откакто руските сили се оттеглиха от Киев след неуспешен опит да превземат столицата в началото на инвазията. Москва призна за неуспеха, като показа карта с войниците си, които са излатскани назад в тясна ивица до руската граница.

Украинските сили са освободили 6000 кв. км от окупираната от Русия територия

Междувременно украински граждани, обвинени в сътрудничество с руските окупационни сили в Харковска област и съседния регион Донбас, също са започнали да бягат от наскоро освободените територии.

"Украинското знаме, което нашите партизани издигнаха снощи над административната сграда в Кременна, остава непокътнато, тъй като руснаците вече изглежда са разбрали всичко, така че не смеят да го свалят. Руснаците и техните сътрудници бягат от Луганска област, насочвайки се към Русия", написа губернаторът на Луганска област Серхий Хайдай в Telegram.

Руските сили са започнали да обстрелват отново град Лозова, намиращ се в Харковска област, рано тази сутрин. Областният управител Олег Синегубов съобщи за трима загинали и девет ранени души. Той предупреди, че дори в отвоюваните територии опасността от противопехотни мини остава висока и че цивилните трябва да останат бдителни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024