Руски съд отхвърли иск от майката на Навални, не бил подаден от него 

Съдът в руския град Лабитнанги отхвърли иск на майката на Алексей Навални - Людмила, за това каква медицинска помощ е получавал той в затвора. Мотивът е, че подобен иск трябвало да бъде подаден лично от сина ѝ.

За това съобщи сътрудникът на починалия през февруари опозиционер Иван Жданов, директор на Фонда за борба с корупцията, основан от Навални..

"Алексей много пъти е подавал искове за това, че в различните колонии не му е оказвана медицинска помощ. Всички те бяха отхвърлени. Сега го убиха и отхвърлят иска на близките му, като се издевателстват над тях с мотивите си," написа Жданов.

Руските власти съобщиха за смъртта на Навални на 16 февруари, като обявиха, че припаднал, докато се е разхождал в арктическия затвор "Полярен вълк", където излежаваше 30-годишна присъда.

Въпреки че в смъртния акт пише, че е починал от естествена смърт, според неговите сътрудници и близки той е бил убит.

Малко след смъртта му неговата майка Людмила Навалная измина повече от 200 км до града Салехард, за да поиска тялото да бъде освободено от единствената морга в града.

След първоначалния отказ от страна на разследващите, тя успя да получи тленните останки на сина си чак на 24 февруари.

Преди това тя обясни, че са поискали от нея да го погребе тайно и дори са и отправяли заплахи, ако откаже да го направи.

На 1 март след опело в тесен кръг Навални беше погребан на Борисовското гробище в Москва. Въпреки засилените мерки за сигурност и риска от последващи репресии от режима в Кремъл хиляди руснаци се стекоха, за да се сбогуват с опозиционера и да се поклонят пред паметта му.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024