Руски военни самолети са прихванати над Полша, твърди Нидерландия

Формация от три руски военни самолета е била прихваната от два холандски изтребителя F-35 над Полша и ескортирана от района, твърди нидерландското министерство на отбраната.

„Неизвестни за нас самолети се приближаваха към полската територия на НАТО от Калининград“, се казва в изявление на министерството, предава "Ройтерс".

След идентификация се оказа, че това са три самолета - руски Ил-20М, ескортиран от два Су-27. Два холандски изтребителя F-35 ескортираха формацията от разстояние и предадоха ескорта на партньорите от НАТО.“

Руското министерство на отбраната все още не е коментирало случая. Калининград е руски анклав на брега на Балтийско море, разположен между Полша и Литва - и двете страни са членовете на НАТО и ЕС.

Руският Ил-20М е самолет за радио-електронно разузнаване. Ил-20М може да "прослушва: радиокомуникации в широк спектър от честоти и да извършва видео и и фото заснемане с висока разделителна способност.

Една от основните особености на модернизирания Ил-20М е възможността да предава целеуказване на хиперзвуковия авиационен ракетен комплекс "Кинжал". Връзката се осъществява по защитен канал непосредствено с ракетата.

Междувременно министрите на отбраната на 30-те страни от НАТО се събират на двудневна среща в Брюксел. Темата ще бъде войната в Украйна и съвместните усилия на западния военен алианс за разширяване на военната помощ за страната. Освен това, след предполагаемите актове на саботаж срещу газопроводите „Северен поток 1“ и „Северен поток“ 2, се обсъжда и допълнителна защита за критичната инфраструктура под вода. Преди срещата на НАТО, САЩ организират сутринта консултации на така наречената украинска контактна група. Освен членовете на Атлантическия алианс, контактната група включва още Босна и Херцеговина, Ирландия, Колумбия, Косово и Австрия, и самата Украйна. В срещата ще участва и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов

В съобщението на българското военно министерство за двудневната среща в Брюксел Украйна почти не е тема и се споменава едва в края на текста. Вместо това пише:

"Форумът ще даде възможност за дискутиране на напредъка по изпълнението на решенията от срещата на върха в Мадрид, както и за определяне на приоритети и конкретни дейности, свързани основно с усилването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса в контекста на подготовката на предстоящата среща на върха във Вилнюс през юли т.г."

Миналата седмица на срещата на Европейския съвет президентът Румен Радев направи скандално изказване по тази линия, като каза, че България вече е направила всичко по отношение на помощта за Украйна и няма да допусне още помощ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024
Важно днес

За Борисов всички възможности за разговори с ПП-ДБ са "счупени"

Борисов не изключи следващият парламент да е в различна конфигурация заради участието на Ваня Григорова във вота

10:10 - 26.04.2024
Важно днес

Бориславова: Росен Желязков действа като пленник на Пеевски и Борисов

ПП-ДБ не изключват да управляват с ГЕРБ след изборите, но само при ясни условия и споразумение

08:23 - 26.04.2024
Важно днес

Журналисти облякоха черни дрехи в ефир в знак на протест срещу спорна реформа в Словакия

Журналистите на словашкия обществен оператор протестират срещу реформа, която създава опасения за свободата на медиите

07:55 - 26.04.2024
Важно днес

49-ото Народно събрание ще има поне още едно извънредно заседание (Обновена)

Парламентът ще заседава извънредно във вторник

07:35 - 26.04.2024
Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024