Руските банки са се оказали в критична ситуация след оттеглянето на най-големите западни доставчици на софтуер като Cisco, Oracle, Microsoft, Fortinet, Checkpoint и др. заради войната в Украйна.

"Коммерсант" съобщава, че служителите по IT-сигурността в банките активно търсят начини да заменят продуктите на компаниите, които санкционираха Русия.

Няколко от най-големите финансови институции са се прехвърлили на руски сървъри и системи за съхранение на данни, антивирусни, антиспам програми и др.

Само част от използваните решения обаче могат да се заменят пълноценно, посочват източниците на бизнес медията.

Руските аналози може да се окажат или по-слабо ефективни, или по-скъпи от обичайните западни опции, казва един от цитираните експерти Евгений Царев от RTM Group.

Руската система за наблюдение на безопасността на информационните ресурси MaxPatrol е "доста по-скъпа" от Nessus, а ако по-големите компании имат възможност да си позволят такава инвестиция, предприятията от среден размер вече не са в такава позиция.

По-евтиният аналог XSpider, от своя страна, не отговаря на всички изисквани функционалности.

"Питах доставчиците с какво можем да заменим Oracle, но всички в един глас съветват: "Изчакайте, докато ситуацията се успокои", казва източник на "Коммерсант" от банка, която е сред 20-е най-големи руски финансови институции.

Други служители по сигурността признават пред медията, че са започнали да използват торенти, за да си набавят заместващ софтуер от напусналите Русия IT-компании.

Алтернативата е писането на собствен код, който обаче тепърва трябва да се сертифицира от регулаторите в страната. До момента няма разрешение банките да използват несертифициран софтуер заради извънредните обстоятелства.

Според източниците на "Коммерсант" спирането на достъпа до компютърен хардуер представлява още по-сериозен проблем. По неофициална информация "всички остатъчни наличности от най-големите производители са изкупени, независимо от цената".

През зимата "Сбербанк" е провеждала технически "тестове", при които е проиграван сценарий със спиране на поддръжката от западни доставчици на софтуер и електроника. Тогава банката е планирала да направи "мащабна поръчка на сървъри и системи за съхранение на данни", но не е ясно дали това се е случило.

Един от алтернативните варианти е да се придобива техника от банки, които вече са фалирали, чрез Агенцията за застраховка на влоговете, пише медията. Предложенията през регистъра на службата обаче не са много.

Вместо това се е появил паралелен пазар на хардуер през онлайн-оказионът на Avito.

Централната банка на Русия е обявила, че "взема всички необходими мерки за поддръжка на финансовите институции", без да влиза в подробности за решенията.

Руските банки се надяват, че напускането на най-големите технологични компании ще е "временно".

"Оптималната стратегия за банките сега е да чакат, докато се готвят със списък от алтернативи в случай на негативно развитие на събитията", казва консултантът Алексей Лукацкий пред "Коммерсант".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Кина отказват да пускат тийнове на премиерата на "Миньоните 2" заради тренд в TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

Путин разчита на идеята, че решимостта на Запада ще се разпадне

Кметът на Добрич: "Когато Кирил Петков опъна шатра на площада, хората питаха дали това е коалиция на г-н Йорданов"

Йордан Йорданов смята, че той има интелектуално право над словосъчетанието

Поредната американска трагедия

Стрелбата в Чикаго на парада за 4 юли е трети инцидент в рамките само на няколко седмици