Руските банки минават на "саморъчен" софтуер и торенти след оттеглянето на Microsoft, Oracle и др.

Руските банки са се оказали в критична ситуация след оттеглянето на най-големите западни доставчици на софтуер като Cisco, Oracle, Microsoft, Fortinet, Checkpoint и др. заради войната в Украйна.

"Коммерсант" съобщава, че служителите по IT-сигурността в банките активно търсят начини да заменят продуктите на компаниите, които санкционираха Русия.

Няколко от най-големите финансови институции са се прехвърлили на руски сървъри и системи за съхранение на данни, антивирусни, антиспам програми и др.

Само част от използваните решения обаче могат да се заменят пълноценно, посочват източниците на бизнес медията.

Руските аналози може да се окажат или по-слабо ефективни, или по-скъпи от обичайните западни опции, казва един от цитираните експерти Евгений Царев от RTM Group.

Руската система за наблюдение на безопасността на информационните ресурси MaxPatrol е "доста по-скъпа" от Nessus, а ако по-големите компании имат възможност да си позволят такава инвестиция, предприятията от среден размер вече не са в такава позиция.

По-евтиният аналог XSpider, от своя страна, не отговаря на всички изисквани функционалности.

"Питах доставчиците с какво можем да заменим Oracle, но всички в един глас съветват: "Изчакайте, докато ситуацията се успокои", казва източник на "Коммерсант" от банка, която е сред 20-е най-големи руски финансови институции.

Други служители по сигурността признават пред медията, че са започнали да използват торенти, за да си набавят заместващ софтуер от напусналите Русия IT-компании.

Алтернативата е писането на собствен код, който обаче тепърва трябва да се сертифицира от регулаторите в страната. До момента няма разрешение банките да използват несертифициран софтуер заради извънредните обстоятелства.

Според източниците на "Коммерсант" спирането на достъпа до компютърен хардуер представлява още по-сериозен проблем. По неофициална информация "всички остатъчни наличности от най-големите производители са изкупени, независимо от цената".

През зимата "Сбербанк" е провеждала технически "тестове", при които е проиграван сценарий със спиране на поддръжката от западни доставчици на софтуер и електроника. Тогава банката е планирала да направи "мащабна поръчка на сървъри и системи за съхранение на данни", но не е ясно дали това се е случило.

Един от алтернативните варианти е да се придобива техника от банки, които вече са фалирали, чрез Агенцията за застраховка на влоговете, пише медията. Предложенията през регистъра на службата обаче не са много.

Вместо това се е появил паралелен пазар на хардуер през онлайн-оказионът на Avito.

Централната банка на Русия е обявила, че "взема всички необходими мерки за поддръжка на финансовите институции", без да влиза в подробности за решенията.

Руските банки се надяват, че напускането на най-големите технологични компании ще е "временно".

"Оптималната стратегия за банките сега е да чакат, докато се готвят със списък от алтернативи в случай на негативно развитие на събитията", казва консултантът Алексей Лукацкий пред "Коммерсант".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024