Руският елит все повече губи вяра във военния успех на Путин Снимка: © Getty Images

Руският елит е все по-негативно настроен относно перспективите за развоя на войната на президента Владимир Путин в Украйна, като дори и най-големите оптимисти смятат, че замразяването на конфликта е най-добрият възможен изход за Кремъл в момента.

Много хора от политическия и бизнес елит са уморени от войната и искат тя да спре, въпреки че се съмняват, че Путин ще преустанови сраженията. Това твърдят седем души, запознати със ситуацията, които помолиха да останат анонимни поради чувствителния характер на информацията, пише Bloomberg. Въпреки че никой не е готов да се изправи срещу държавния глава по въпроса за инвазията, абсолютната вяра в неговото лидерство е разклатена от нея, казват четирима от източниците.

Преговори, които да замразят конфликта по-късно тази година, са най-благоприятната перспектива, гласи мнението на руския елит – идеята е, че така Путин ще може да обяви Пирова победа пред руснаците, като задържи част от заграбената украинска територия.

„Те (елитите) се страхуват да не станат изкупителни жертви за една безсмислена война“, каза Кирил Рогов, бивш съветник на руското правителство, който напусна страната след инвазията и сега ръководи Re:Russia, базиран във Виена мозъчен тръст. „Наистина е изненадващо колко широко разпространена сред руския елит стана идеята за шанса Путин да не спечели тази война.“

Нарастващото отчаяние вероятно ще засили играта на обвинения за отговорността за неуспешната инвазия, която вече разпали горчиви обществени разделения между националистическите хардлайнери и руското министерство на отбраната. Кремъл е изправен пред украинска контраофанзива, подкрепена с оръжия от САЩ и Европа, и на този фон очакванията на руските официални лица за значителен напредък на бойното поле след зимата, през която силите на Москва постигнаха малък напредък и понесоха огромни загуби, са малки.

Катастрофалното скъсване на големия язовир „Каховка“ в Украйна във вторник, за което правителството в Киев обвини Русия, допълнително усложни конфликта, тъй като наводненията обхванаха части от фронтовата зона.

Нападенията на руска територия засилват чувството за несигурност. Сраженията се разпространиха и в Белгородската област, граничеща с Украйна, което поставя под въпрос имиджа на Путин като гарант за сигурността на Русия.

Дори някои от тези, които подкрепят инвазията и искат да засилят борбата срещу Украйна, се обезсърчиха относно перспективите на Русия във войната, която уж трябваше да приключи до дни, а продължава вече 16-и месец. Националистите, водени от Евгений Пригожин, основател на наемническата групировка „Вагнер“, критикуват министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на руската армия Валерий Герасимов за военните провали, като настояват за пълна мобилизация и военно положение, за да се предотврати потенциално катастрофално поражение.

„Допуснати са твърде много големи грешки“, казва Сергей Марков, политически консултант с близки връзки с Кремъл. „Преди време имаше очаквания, че Русия ще поеме контрола над по-голямата част от Украйна, но тези очаквания не се оправдаха.“

Путин и неговите висши служители настояват, че Русия ще спечели, дори и да не е вече много ясно какво би означавало победа, след като армията ѝ не успя да превземе Киев в началото на войната. Няма никакви признаци за оспорване на лидерството му от страна на неговото обкръжение.

Според четирима от източниците на Bloomberg повечето високопоставени хора около Путин свеждат глави и продължават да работят, убедени, че не могат да повлияят на събитията. Докато президентът не дава признаци, че иска да сложи край на сраженията.

Държавните медии обясняват повтарящите се обрати с това, че Русия води прокси война в Украйна срещу САЩ и техните съюзници от Организацията на Северноатлантическия договор, въпреки че именно Путин инициира непровокираната инвазия през февруари 2022 г.

Кремъл наложи най-строгите репресии от десетилетия насам, за да наказва дори лекото несъгласие със затвор. Руската средна класа, която през последното десетилетие бе формирала основата на подкрепата за опозицията срещу управлението на Путин в големите градове, бе притисната в мълчание или напусна страната в рамките на най-голямата вълна на емиграция от 90-те години насам след разпадането на Съветския съюз.

Засега проучванията показват, че повечето обикновени руснаци продължават да подкрепят Путин, който смесва носталгията по съветската епоха с имперското минало на Русия, за да твърди, че защитава интересите на страната и си връща исторически земи, като анексира области от Източна и Южна Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Лондон гони руския военен аташе, няма да търпи действията на Москва

Ще бъде отнет и дипломатическият статут на някои руски имоти

17:32 - 08.05.2024
Европейски дневници

Пловдив посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 3: Пловдив - проследете събитието на живо

16:46 - 08.05.2024
Живот

Потребител на Firefox държи 7400 отворени "таба" от години. И не планира да ги затвори

Браузърът не натоварва оперативната памет на компютъра, казват от Mozzila

16:02 - 08.05.2024
Важно днес

САЩ дават 10 млн. долара за залавянето на руски хакер

Негова група е натрупала огромни печалби от откупи след кибератаки

14:09 - 08.05.2024