Руският самолет, летял от Санкт Петербург до Вашингтон, прибира изгонени „шпиони“ Снимка: © Getty Images

Руски самолет прелетя над Атлантическия океан и пристигна в САЩ, за да вземе тринадесет отстранени дипломати, според информацията за проследяване на полетите и Държавния департамент.

Самолетът Ил-96 напусна Москва по маршрут за Санкт Петербург в петък вечерта и пристигна на летище "Дълес" извън Вашингтон в 14:10 часа източно време в събота. Веднага беше забелязан в социалните медии, благодарение на сайтовете за проследяване на полети.

Същият Ил-96 е използван да превози руски официални лица от Москва до Беларус за първите два кръга на мирните преговори с Украйна. Това предизвика и спекулации дали на самолета не са и официални руски лица, които да отиват на тайни преговори в САЩ.

По-рано тази седмица президентът Джо Байдън обяви, че американското въздушно пространство е затворено за руски самолети, но правителството на САЩ прави изключение, за да могат изгонените руснаци да се приберат у дома. Говорителят на Руското външно министерство съобщи, че самолетът е изпратен именно, за да вземе руските дипломати.

„Правителството на САЩ одобри полет на руското правителство, за да улесни заминаването на руските служители, който бяха отстранени заради злоупотреба с привилегии по време на пребиваването си“, посочва говорител на Държавния департамент в изявление за POLITICO.

„Това специално изключение беше направено в съответствие с федералните разпоредби, за да се гарантира, че руските служители на посолството, участвали в мисията на ООН и техните семейства ще заминат до датата, която е определена“.

Причината за отстраняването на руските държавни служители е, че те са „злоупотребили с привилегиите си, докато пребивават в Съединените щати“, като са участвали в шпионски дейности, които са неблагоприятни за национална сигурност на САЩ, съобщава посолството на САЩ в изявлението си относно изгонването на руските дипломати, отбелязвайки, че този ход се разработва от „няколко месеца“.

Посланик Ричард Милс, заместник-представител на мисията на САЩ в ООН, каза, че руските служители са участвали в „дейности, които не са в съответствие с техните отговорности и задължения като дипломати“. Небензя определи тези причините за изгонването на официалните лица като „незадоволителни“.

Руското външно министерство не е заявило официалната си позиция относно изгонването, но заяви в сряда, че може да изгони някои американски дипломати като част от играта на „око за око, зъб за зъб“. Руското правителство изгони втория американски дипломат
в Русия преди няколко седмици.

Междувременно в Москва посланикът на САЩ в Русия Джон Съливан остава на поста си, като продължава да работи и да общува с руски официални лица и американски граждани.

Съливан трябва да проведе и виртуална среща в сряда, за да отговори на въпроси на американци в Русия. Миналата седмица висш служител на руското външно министерство се оплака на посланика на САЩ от това, което правителството в Москва нарича „враждебни“ протести пред дипломатическите сгради на Русия. Той призова САЩ да се уверят, че руските дипломати няма да пострадат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023