Ryanair обяви "съществено по-евтини" билети спрямо миналото лято Снимка: © Getty Images

Най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа - Ryanair - обяви, че самолетните билети в сезона на пътуванията през лятото на 2024 година ще бъдат „значително по-евтини“ в сравнение с миналата година.

Новината на идва на фона на срив в тримесечната печалба на авиопревозвача, съобщава Financial times.

Изпълнителният директор на компанията Майкъл О’Лиъри очаква спадът в цените на билетите, наблюдаван през пролетта, да се задържи. Това е поредният знак, че пикът на пътуванията и бумът в авиационната индустрия след пандемията вече е достигнат.

Финансовият отчет на Ryanair показва, че печалбите спадат с 46% до €360 млн. през второто тримесечие, което обхваща пролетния сезон до края на юни. Това е много по-голямо понижение от очакваното, отбелязват анализатори и инвеститори.

През този период средните цени на билетите са поевтинели с 15% до €49 на пътник.

„Въпреки че търсенето през второто тримесечие е силно, цените остават по-ниски от очакваното и сега смятаме, че билетите през второто тримесечие да бъдат значително по-евтини в сравнение с миналото лято“, каза О’Лиъри.

Досегашните прогнози на авиокомпанията предвиждаха цените за пътуване да останат „стабилни или леко повишени“.

Първоначално Ryanair обясняваше спада отчасти с времето около Великденските празници, но влошаващата се картина засилва безпокойството на инвеститорите за устойчивостта на двугодишния бум в пътуванията, който донесе рекордни печалби на много превозвачи, отбелязва финансовото издание.

Нискотарифният превозвач не е единственият, който изпитва затруднения. Няколко други авиокомпании от двете страни на Атлантическия океан също предупредиха за натиск върху цените на билетите през последните седмици.

Lufthansa посочи „негативни пазарни тенденции“, докато Air France-KLM предупреди за финансов удар, след като резервациите в Париж по време на Олимпийските игри са по-малко от предварителните очаквания.

Американската авиационна индустрия също беше принудена да намали цените на вътрешните полети, след като надцени силата на търсенето.

Според Ryanair броят на пътниците за цялата година ще нарасне с 8% до 200 млн., в съответствие с предишните прогнози, при условие че няма допълнителни значителни закъснения в доставките от Boeing.

През февруари нискотарифният авиопревозвач предупреди, че очаква цените на самолетните билети да са с 10 % по-скъпи това лято. Причина за прогнозата бяха закъснения в доставката на самолети Boeing. Авиокомпанията тогава заяви, че очаква недостиг от 20 самолета Boeing 737 Max за летния сезон, но сега стана ясно, че от началото на годината има „подобрение в качеството и честотата на доставките“ американския производител, който е разтърсван от серия скандали след инциденти във въздуха.

Към момента от Ryanair не се ангажират с конкретна финансова прогноза, като заявяват, че представянето през останалата част от лятото е „зависи напълно от близките резервации и приходите през август и септември“.

Станаха ли туристите твърде много?

Гърция въвежда "климатичен" данък за туристи


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024