Обута е в кецове Converse, носи дънки и сако. Зад гърба й се дипли розова завеса като "водопад от дъвки". Декорът е специално подбран - това са цветовете на сестринството "Алфа Капа Алфа", в което тя е членувала като студентка в Харвард. Смеещата се Камала Харис (56 г.) дебютира на корицата на списание Vogue за първи път в живота си със заглавие "Г-жа Вицепрезидент! Камала Харис и новата Америка". Поводът определено си заслужава: тя е първата цветнокожа жена - вицепрезидент на САЩ, а февруарският брой на списанието ще излезе в първите дни от мандата й. 

Изненадващо, изображението на Харис от корицата на Vogue предизвика напрежение - както между нейния щаб и редакцията на списанието, така и в социалните мрежи. 

Снимката, около която се развихри дебат, е направена от Тайлър Мичъл - първия чернокож фотограф, снимал корица на Vogue. Въпреки че фотосесията е организирана с участието на отговорен моден редактор, Камала Харис сама е подбрала дрехите си. 

Финалният резултат обаче не се харесва на публиката. Критикуват списанието заради хаотичната композиция, неудачното осветление, липсата на типичната за Vogue художествена естетика, и какво ли още не. Лицето на Харис (чиито родители са имигранти от Индия и Ямайка) изглежда толкова светло, че коментаторите дори обвиняват Vogue в избелване на тена й. 

"Това е много под стандартите на Vogue. Като домашно, което пишеш сутринта преди крайния срок", критикува един от коментаторите в Twitter. 

"Този розов плат изглежда като нещо, което е било влачено през ротондата на Капитолия по време на бунта. След като престъпниците са тръгнали да бягат, пердето се е закачило на вратата на колата и се е влачило с километри. А после са го изпрали на лека програма и са го сложили да съхне на простора", пише друга жена. 

"Мога да снимам безплатно вицепрезидента Харис с телефона си и съм 100% сигурен, че ще излезе по-добре от тази корица", пише друг потребител в Twitter. 

За Анна Уинтур - "кралицата на модата" и главен редактор на американския Vogue от 1988 г. - това е втори неприятен политически скандал за по-малко от година. През юни 2020 г. в разгара на протестите Black Lives Matter Уинтур стана обект на остри критики от страна на свои бивши служители, които я обвиняват за създаването на неприемливи условия на работа, расова дискриминация в редакционната политика и установяване на "колониална среда" в списанието. 

Докато недоволството от корицата на Харис набираше сила, Vogue публикува втора нейна фотография - този път по-представителна, на която тя е облечена в светлосин костюм, с американския флаг на ревера и с ръце, усмихната, но без излишни мимики, на фона на златиста завеса

Журналистът Яшар Али (HuffPost) твърди, че екипът на Камала Харис е очаквал, че точно тази снимка ще излезе върху хартиеното издание на февруарския брой. Според него - сътрудниците на вицепрезидента са останали разочаровани от подхода на редакцията. 

New York Times цитира свои източници, запознати с уговорката между двете страни, според които както хората на Харис, така и Vogue са обсъдили снимките предварително и не е имало възражения по вида им. Единственото уточнение е, че екипът на вицепрезидента е възприел официалния портрет като "примерна корица", а снимката в цял ръст е трябвало да се отпечата на вътрешна страница. 

Само че Vogue не са се съгласявали да преотстъпят на Камала Харис каквито и да е права по одобрението на корицата си. В крайна сметка, редакцията на модното списание е решила да размени двете изображения. 

Главният редактор на Vogue Анна Уинтур коментира случая пред подкаста Sway по следния начин: 

"Очевидно е, че сме чули и разбрали реакцията спрямо печатната корица. Искам да кажа, че абсолютно по никакъв начин не сме имали намерение да подценяваме значението на невероятната победа на новоизбрания вицепрезидент. 

Искаме само и единствено да честваме победата й и важния момент за американската история - особено за цветнокожите жени по цял свят. 

Нямаше официално споразумение по въпроса коя корица ще бъде избрана. Когато двете снимки пристигнаха в редакцията на Vogue, всички от екипа ни бяха силно уверени, че по-неформалният портрет на новоизбрания вицепрезидент илюстрира наистина добре момента, който преживяваме. Докато все още се намираме в разгара на най-ужасната пандемия, която отнема човешки животи минута по минута, решихме, че можем да отразим този трагичен момент в световната история с много по-непринудена снимка - образ, който е много достъпен, дружелюбен и реален". 

Това не е първото списание за мода, което кани Камала Харис за свое лице. През есента на 2020 г. тя беше поставена на корицата на Elle със заглавие "Жените в политиката - Камала Харис за силата на оптимизма".

Чернобялата фотография показваше Харис в официален костюм и обувки, седнала върху офисен стол, разположен пред Вашингтонския обелиск - с лице към паметника на Ейбрахам Линкълн. 

Когато списанието излиза, Харис все още е само кандидат. Корицата на Vogue с кецовете изтече онлайн дни преди тя да положи клетва като вицепрезидент на САЩ. 


Кориците на Vogue, които провокираха гнева на Black Lives Matter

Зендая от "Еуфория": Силно момиче, което може да се справя с всичко в живота

Исторически корици на Vogue Полша: Аня Рубик и жените срещу репресиите на властта

Тя е на 77, но е лице на Saint Laurent: 50-годишното партньорство между YSL и Катрин Деньов продължава


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава