С председател на СОС или без - на 29 януари представят бюджета на София Снимка: © Столична община

Бюджетът на София ще бъде представен на 29 януари, независимо от това дали дотогава има избран председател на Столичния общински съвет (СОС) или не, обяви кметът Васил Терзиев.

Ще бъдат публикувани всички документи, свързани с план-сметката на столицата.

"Вместо както преди – споделяне проформа на две страници с приходи и разходи за обществено обсъждане, които никой не разбира, сега ние ще публикуваме всички прилежащи документи, всички таблици, списъци, презентации, за да може всеки, който го интересува как се харчат парите на града, да се запознае в подробности", каза Терзиев

В проектобюджета са одобрени за финансиране 109 инвестиционни проекта на обща стойност близо 100 млн. лв. От тях близо 34 млн. лв. ще бъдат инвестирани в северните райони на столицата, а работата по всички проекти трябва да приключи най-късно до края на 2026 г.

Заради блокирания СОС трябваше да се търси решение за недостига на средства за ВиК инфраструктурата на София, но с финансовата помощ на Министерския съвет, докато общинските съветници още не могат да започнат работа по същество.

По предложение на Васил Терзиев средствата за завършване на проектите за водоснабдяването и канализацията и ремонтите в центъра на София бяха осигурени чрез дълг от държавния бюджет.

"Едни групи в СОС постоянно търсят решение, а други групи постоянно казват "не, не искаме, не можем, не ни поканихте правилно" и се бяга от отговорност и се саботира работата на общинския съвет", коментира Терзиев на пресконференция във вторник.

Следващият опит за излизане от политическата криза в СОС ще е на 11 януари, когато за шести пореден път изборът на нов председател ще е единствената точка в дневния ред.

Столичната община остава блокирана - провали се и петият опит за избор на председател на СОС (Обновена)


В първата си сесия за 2024 в четвъртък общинските съветници ще направят шести опит да изберат председател на местния парламент.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024