НАТО строи база с размерите на град в Румъния Снимка: © Скрийншот, Euronews Romania

Официално започнаха строителните работи за разширяване на съществуващата румънска 57-а военновъздушна база "Михаил Когелничан", за да се превърне в най-голямата военна база на НАТО в Европа, съобщи Euronews.

Огромното военно съоражение е на стойност около 2,5 милиарда евро.

Веднъж окончателно завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

Разширената конструкция ще включва "хангари за техническо обслужване, складове за гориво, боеприпаси, оборудване, авиационни технически материали, симулатори, съоръжения за хранене, помещения за настаняване, всичко, което е необходимо за поддържане на работата и мисиите на база с такъв размер", разяснява настоящият командир на 57-а авиобаза Николае Крецу пред европейския информационен канал.

Проектът предвижда да приеме за постоянно до 10 000 войници на НАТО и техните семейства.

Освен че ще включва нови писти, оръжейни платформи, хангари за военни самолети, той ще осигури и подкрепа за семействата на военнослужещите чрез училища, детски градини, магазини и болница.

"В допълнение към съществуващите възможности на 57-а военновъздушна база... ние също така проектираме необходимата инфраструктура, за да можем да приемем и поддържаме наземни способности, за специални операции или всякакъв друг вид военни способности, които са необходими за осигуряване на отговор в настоящия контекст на сигурността", добави още Кречу.

Румъния се превърна в стратегически фокус както за САЩ, така и за НАТО, които се стремят да засилят способностите си на Стария континент след руската инвазия в Украйна, която продължава вече повече от две години.

Според румънския военен и политически анализатор Дорин Попеску базата "Михаил Когелничан" ще се превърне в най-важната постоянна военна структура на НАТО в непосредствена близост до конфликта в Украйна".

"Малко вероятно е този конфликт да приключи през тази година, през 2025 г. или през 2026 г. Вероятно е това да бъде дългосрочен конфликт", добавя още той, цитиран от Kyiv Post.

Към момента във военновъздушната база "Михаил Когелничан" се намират приблизително 5 000 души американски и румънски персонал.

Само преди няколко дни президентът на Румъния Клаус Йоханис се включи изненадващо в надпреварата за поста генерален секретар на НАТО.

"Реших да вляза в надпреварата за поста генерален секретар на НАТО. Мисля, че (сега) е моментът Румъния да се ангажира с по-голяма отговорност в ръководните структури на НАТО", казва Йоханис, цитиран от БТА.

Румънският президент отбелязва, че страната му отпуска по 2,5 процента от БВП за отбрана, като Румъния подкрепя безусловно Украйна и че "имаме сложно съседство с Русия и сме се подготвили солидно, за да обезпечим пълната сигурност на гражданите".


Румънският президент Клаус Йоханис се кандидатира за генерален секретар на НАТО


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024