"С вашето мълчаливо съгласие подкопават демокрацията". Предупреждението на руска журналистка към българите Снимка: © Getty Images

В Русия има термин - "луд принтер" - използва се, когато Държавната Дума, както се нарича руският парламент, буквално всеки ден приема закони, които ограничават човешките права и свободи. Случващото се в последната седмица в българското Народно събрание напомня именно за тази практика. За това предупреждава в публикация във фейсбук избягалата от режима на Владимир Путин руска журналистка Маргарита Шурупова. Тя от няколко години живее в България.

Повод за думите ѝ са приетият преди дни в "спешен" порядък закон за "забрана на пропагандата" на "нетрадиционна сексуална ориентация" в училищата и последвала само дни по-късно съвсем сериозна дискусия за приемане на още един закон по руски образец - такъв за "чуждестранните агенти". Тоест закон за репресивни мерки срещу неправителствения сектор.

"Шегувате ли се? Просто така, без прекъсване в най-лошите традиции на руския свят? Чуждестранният агент, който определено трябва да бъде забранен тук и то без никакви закони, е партията "Възраждане", която дори не крие донорите си и изглежда е въодушевена от успеха, след като прие фашисткия "закон" за забрана на ЛГБТ+ пропагандата в училищата," пише Шурупова.

Според нея, ако подобни "формулировки" на закони си проправят път и в България, "с тези темпове прогнозата ѝ за 7-10 години за плъзгането на България в руски сателит звучи твърде оптимистично."

Журналистката, която е била свидетел на развитието на подобно законодателство от режима на Путин, призовава българите да не радват на прекаленото си безгрижие, защото жителите на Русия също са били такива.

"И резултатът пламва днес под формата на разрушени от войната градове – украински, а сега и руски. Всички пари, които преди бяха насочени към агенти на меката сила, убийци и шпионски клетки в европейските държави, Путинова Русия пренасочи към вътрешни агенти на влияние, за да внасят смут и да подкопават демокрациите отвътре. И с вашето мълчаливо съгласие те вършат добра работа," пише още Шурупува.

Няколко дни след като Народно събрание е приело хомофобски закон по руски образец различни "организации" присъстваха на съвместно заседание на две парламентарни комисии, на което се обсъждат "проблеми с разпространяване на материали за популяризиране на ЛГБТ." В тази дискусия се чуха видимо организирани становища в подкрепа на закона и лично на Костадин Костадинов. Човек на име Станимир Минков, който се представя като част от "Българска асоциация за младежта и спорта", повдигна темата за незабавно приемане на закон за чуждестранните агенти, какъвто има в Русия и по чиято сила се преследват хора, неудобни на властта.

След аплодисменти от част от другите представители на подобни на неговата организации в залата, Минков каза, че "ние заедно с други граждански организации трябва час по-скоро да предприемем първите стъпки в тази посока".

Въпреки че самият Костадин Костадинов отрича хомофобският закон да следва руски модел, едва ли ще бъде учудващо, ако следващата крачка на партията му, особено преди предстоящите отново избори, бъде точно такава. Освен това "Възраждане" вече беше внесла преписан от руския закон проект срещу "чуждестранните агенти". Това се случи още през 2022 г. Тогава предложението не беше прието, но сега законодателните идеи на проруската партия се радват на подкрепа - и ГЕРБ, и ДПС-Пеевски, които иначе се наричат "евроатлантици", подкрепиха хомофобския закон.

Костадин Костадинов, Евгени Минчев и Цветеслава Гълъбова влезли... в една комисия

По руски образец: "Възраждане" предлага противоречив закон за "чуждестранните агенти" с ограничения за медии и граждани


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел нападна Ливан и започна "нова фаза на войната" срещу "Хизбула"

Израел започна да нанася удари по цели в Ливан в поредна ескалация на напрежението

20:01 - 19.09.2024
Важно днес

Законът на "Възраждане" за чуждестранните агенти се провали в ръководената от тях комисия

Законопроектът беше отхвърлен още на първо четене и събра подкрепа само от "Възраждане"

19:03 - 19.09.2024
Живот

Висша мода по халат: Риана, Изабел Юпер и новата мания по комфортни дрехи

Нова тенденция превръща халатите за баня в облекло от висшата мода

18:50 - 19.09.2024
Технологии

Huawei представи 14 нови смарт часовника. Сред тях и за 24-часово следене на кръвното

И тази година Huawei избра Барселона, за да представи новите си смарт часовници

17:50 - 19.09.2024
Важно днес

ЕС праща 160 млн. евро на Украйна, взети от замразени руски активи

Средствата ще отидат за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната инфраструктура

16:44 - 19.09.2024
Текстове от партньори

Player 0.0 е първото по рода си виртуално състезание за почитателите на F1®, в което най-добрият шофьор е този, който не пие

Участниците ще се състезават на специални симулатори за място на световния финал, където ще могат да се изправят срещу трикратния световен шампион във F1® и официален посланик на Heineken® 0.0 Макс Верстапен

16:31 - 19.09.2024